Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Za sanaciju deponije Prelići od države 71 milion, Vujović: Čačak primer kako se rešavaju ekološki problemi

post-title


Čačak – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović danas je bila u radnoj poseti Čačku i tom prilikom je obišla Transfer stanicu u Prelićima, kao i I i II zonu deponije koja je u fazi sanacije. Potom je u kabinetu gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića potpisan Ugovor o sufinansiranju aktivnosti na deponiji „Prelići“ – faza II B.

„Naše ministarstvo je izdvojilo sredstva za poslednju fazu sanacije i rekultivacije deponije Prelići. Radovi su u toku, uskoro se završava druga faza A, a odmah nakon toga kreće nastavak radova na drugoj B fazi i može se očekivati da će ovaj prostor do kraja godine biti rekultivisan i ozelenjen”, istakla je Vujović.

Foto: RINA

Rekultivacijom deponije, nešto više od sedam hektara biće pretvoreno u zelenu oazu, kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„Ono što je bilo devastirano i urušeno biće pretvoreno u sportske terene. Vrednost radova je 198 miliona dinara, od čega je Vlada RS izdvojila 173 miliona. Danas smo potpisali ugovor u vrednosti od 71 miliona dinara čime počinju radovi na trećoj fazi”, precizirao je gradonačelnik Todorović.

Ministarka Irena Vujović je istakla da je interes ministarstva zaštite životne sredine da ima tesnu i kvalitetnu saradnju sa lokalnim samoupravama u rešavanju komunalnih problema, i navela grad Čačak kao dobar primer.

Ona je istakla da sanacije deponija zahtevaju duže vreme jer su to višedecenijski problemi kao i da po tom pitanju nema „instant” rešenja.

„Kada se napravi dobar plan, postavite ciljeve i dinamiku, onda se zajedničkim snagama dolazi do rezultata”.

Vujović je istakla da je od izuzetne važnosti da se na pravi način upravlja otpadom, po propisima, od rekultuvacije, sanacije starih deponija, do upravljanja opasnim i neopasnim otpadom.

„Imali smo prilike da vidimo kako operateri rade sa opasnim i neopasnim otpadom. Ko ne radi po propisima biće kažnjen i sankcionisan i biće im oduzete dozvole, jer sve to dovodi do aerozagađenja i zagađenja vode i zemlje. Ne može se gledati jednostrano jer su sve ovo povezane stvari i moramo raditi brže jer mnogo toga je u prethodnom periodu zapostavljeno, pa se problemi moraju rešavati paralelno“, kaže ministarka Vujović.

Ministarka Vujović se osvrnula i na aktivnosti koje su u toku na regionalnoj deponiji Duboko u Užicu i istakla da je u toku preprojektovanje i izrada projektne dokumentacije, nakon čega će se krenuti na proširenje kasete kako bi Duboko bilo regionalni centar u punom kapacitetu.
Vujović je istakla da je Ministarstvo poslalo upite ka lokalnim samoupravama vezano za divlje deponije kako bi se uklonile, ali i da li ima prostora na gradskim deponijama gde bi se taj otpad odvozio.

„Krenućemo u realizaciju čišćenja svih tih lokacija, ali nam je i za ovaj posao neophodna jača kontrola, odnosno monitoring u samim lokalnim samoupravama. Apelujemo na sve da komunalne inspekcije pošu kazne i da stvari koje su bile loša praksa budu zaustavljene, jer ćemo vrlo brzo imati neko novo Potpećko jezero i ko zna koliko novih ekoloških katastrofa, t e stoga ko na bilo koji način ugrožava prirodnu sredinu treba da bude najstrože sankcionisan”, kazala je ministarka Irena Vujović.

Prema njenim rečima ministarstvo je poslalo poziv jedinicama lokalnih samoupravama za dostavljanje podataka, u vezi sa potrebama lokalnih komunalnih preduzeća, a vezano za opremu za sakupljanje otpada, kako bi bila efikasnija u svom poslu.

Ministarka Vujović se osvrnula i na problem zagađenosti vazduha što se u poslednje vreme često politizuje.
„To je višedecenijski problem, a da li neko ima lošu nameru da to politički istakne ili nađe krivca u nekome od nas, to svakako nije rešenje”, rekla je ministarka Vujović i naglasila da je znatno važnije šta će Ministarstvo i jedinice lokalnih samouprava uraditi po tom pitanju.

Foto: RINA

„Znam da je Čačak promenio kotlarnicu u stambenoj jedinici Proleće u centru grada, čime je znatno smanjeno aerozagađenje jer su oni sada priključeni na gas. Pre nekoliko dana je i ministar Momirović doneo novi pravilnik po kome se cena priključka na gas znatno smanjila, tako da svako od nas ulaže napore i čini da se nešto uradi. Sa druge strane, konkursi vezani za aerozagađenje, koji su po prvi put sada sprovedeni u našem ministarstvu, a vezani su za aerozagađenja i zamenu kotlova idu u dobrom pravcu, ali ne možemo očekivati da se sve reši u jednom danu“, navela je ministarka Vujović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar