Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



ABA: Borac čak i ako ne bude pretposlednji može igrati baraž za opstanak

post-title


Srpska klupska košarka, zbog uspeha koje je napravila u prethodnim sezona u ABA 1 i 2 ligama mogla bi da bude svojevrsna žrtva istih tih uspeha i važećih pravila. Kako?

Prema aktuelnim Propozicijama takmičenja Lige (ABA bylaws) Srbija zahvaljujući rezultatima u prethodnim sezonama ima maksimalan broj učesnika u ABA 1 ligi (pet) i bez obzira na eventualno odličan učinak njenih klubova u ABA 2 ligi i sledeće godine će ostati na toj brojci.

Naime, ukoliko zemunska Mladost, Zlatibor ili Sloboda na kraju sezone budu drugoplasirani u ABA 2 ligi, za šta imaju realne izglede (teško je verovati da će neko ugroziti Studentski centar na prvom mestu koji pet utakmica pre kraja beži najbližim pratiocima tri pobede) da bi se preko baraža domogli ABA 1 lige morali bi da odigraju "nokaut" seriju sa najslabije rangiranim srpskim timom u elitnoj diviziji, bez obzira ne njegovu sveukupnu poziciju aktuelnoj sezoni u ABA 1 ligi.

Seriju više u baražu imali bi ako naš najslabije plasiran klub u ABA 1 ne bi bio pretposlednji (koji mora u baraž), već bi prvo igrali sa ekipom koja je završila na 13. mestu. Ukoliko tada stigne do dve pobede, onda bi igrala, takođe na dva trijumfa sa "petoplasiranom" srpskom ekipom u eliti. U obe serije tim iz ABA 2 lige ne bi imao prednost domaćeg terena.

Gledajući iz ugla, na primer Borca, koji je trenutno 13. u ABA ligi sa pobedom i utakmicom manje od Krke, ako bi Čačani na kraju uspeli da budu mesto iznad tima iz Novog Mesta, ili bilo kog drugog, ali ipak ostanu najslabije plasiran srpski tim u ABA 1 ligi, ne bi se odmah rešili briga oko opstanka, ukoliko bi Mladost ili Zlatibor osvojili drugo mesto u ABA 2 ligi.

Morali bi prvo da čekaju rasplet serije između Zemunaca, Užičana ili Zlatiboraca sa pretposlednjom ekipom u ABA 1, pa ako srpski klub pobedi, sastao bi se sa Borcem u finalnoj seriji obračuna za elitni rang.

Očigledno je da ovakva ograničenja, ma s koliko dobrom namerom ih ABA donela kako bi bila uvećana zastupljenost klupske košarke svih država regiona, utiču na limitiranje kvaliteta Lige, kao što na kvalitet ABA 2 može da utiče i sistem prohodnsti, direktno iz nacionalnih šampionata (osim ukoliko neko ne odustane), bez obzira na učinak tima u drugom rangu regionalnog takmičenja o čemu bi najbolje mogao da svedoči primer Zlatobora.

Teoretski, Zlatiborci ili Užičani bi, naravno ukoliko budu drugoplasirani, pa zatim prođu prvi krug baraža, a onda u drugom stanu na loptu do ABA 1 lige, sve je izvesnije, po sadašnjim pravilima, ostali i bez ABA 2 lige. Jer teško je verovati da bi Zlatibor kao trenutno trećeplasirani u KLS sa četiri koraka iza drugoplasiranog u narednih sedam kola mogao direktno da dohvati ABA 2 vizu za narednu sezonu koja je Slobodi već van domašaja s obzirom na to da zaostaje osam pobeda, a ima još sedam utakmica do kraja...

Kako bi uradila što je do nje da se kvalitet takmičenja ne krnji za "zelenim stolom", ABA liga, prema nezvaničnim informacijama Mozzart Sporta razmišlja o promeni pojedinih pravila u budućnosti, a jedno od njih je i da plasman u osam ABA 2 lige garantuje ekipi igranje u istom takmičenju i sledeće sezone...



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar