Pretraga vesti

Ministarka Atanasković u Čačku: Sada je lakše osmeliti se i započeti privatan biznis, za žene preduzetnice i omladinu 100 miliona dinara pomoći

post-title


Čačak - Biti žena preduzetnica je dvostruka odgovornost i obaveza koju je na svojoj koži lično osetila , rekla je ministarka privrede Anđelka Atanasković prilikom današnje posete Čačku i najavila program podrške kroz kreditne linije za žene preduzetnice i omladinu u iznosu od 100 miliona dinara.

"Rešila sam da baš danas posetim žene preduzetnice iz Čačka koje su svojim radom uspele da se izbore svih ovih godina za uspeh. Kroz program podrške Ministarstva privrede, pomoć se ogleda u nabavci mašina i opreme. Kroz četiri projekta podržaćemo mala i srednja preduzeća i to je nešto što preduzetnici svakako treba da iskoriste. Osnaživanje žena koje žele da se otisnu u preduzetničke vode i pokrenu svoj biznis jedan je od prioriteta rada resora kojim rukovodim. ", rekla je ministarka.

Foto: RINA

.Prvi put ove godine Ministarstvo privrede opredelilo je sredstva u visini od 100 miliona dinara za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade, kako bi imali pomoć u prvim, najrizičnijim godinama bavljenja preduzetništvom.

„Povodom dana žena pozvala bih sve dame koje žele da se otisnu u preduzetničke vode da to i učine, a resorno Ministarstvo će im pružiti maksimalnu podršku u tome”, rekla je Atanasković.

Ministarka je podsetila da pored programa namenjenog ženama i mladima, Ministarstvo privrede obezbedilo bespovratna sredstava za još tri programa finansijske podrške, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

“Za nabavku opreme opredeljeno je 1,55 milijardi dinara, za razvojne projekte 200 miliona dinara, a za početnike u poslovanju 150 miliona dinara. Pored toga, obezbedili smo i set usluga koji podrazumeva neophodne informacije, besplatne obuke, savetodavne usluge i mentoring, što je nekada značajnije od novca”, objasnila je ministarka.

Ministarka je u u okviru današnje posete, obišla i preduzetnicu Zoricu Selaković koja se više od tri decenije uspešno bavi proizvodnjom kolača i torti.

" Godine su bile turbulentne, kada je bilo teško imala sam i pomoć prijatenja poput Milenka Kostića koji mi je tada dao šporetda pokrenem proizvodnju. Nikada mu to neću zaboraviti, a danas, u vreme pandemije svi se borimo da opstanemo, ali je teško. Vezani smo za ugostiteljstvo, a ne pripadamo ni tom sektoru. Nekada smo proizvodili 200 000 torti, a sada je to znatno manje. Podrška nam je svima neophodna", kaže Selaković.

Grad Čačak je samo u poslednjih pet godina dobio milijardu i 600 miliona dinara pomoći iz Fonda za razvoj,a samo u prošloj kriznoj godini 500 miliona dinara. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je značaj podrške Ministarstva lokalnim privrednicima.

„Sa ministarkom smo u utorak imali razgovorom u njenom kabinetu, a ona je već danas u Čačku. Našu ministarku krasi znanje i iskustvo u privredi. Trudimo se da kroz zajednički angažman osnažimo naš domaći privredni sektor“, rekao je on.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar