Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Svi znaju ko je čuveni Tanasko Rajić koji je braneći srpske topove poginuo u Boju na Ljubiću: Zoran je jedan od retkih živih potomaka, a po njegovom liku urađen je spomenik velikom junaku (FOTO)

post-title


Stragari - Jedini potomak jednog od najvećih srpskih heroja  Kragujevac – Jedan od najvećih junaka u oba srpska ustanka protiv Turaka bio je Tanasko Rajić, rođen 1754. godine u srcu Šumadije u selu Stragari. Kao Karađorđev barjaktar  dokazao se u bojevima za Rudnik i Jagodinu, ali Boj na Ljubiću kod Čačka u Drugom srpskom ustanku upisao je ime ovog heroja u večnost.

„Kad su Turci razbili srpske redove, na brdu je ostao samo Tanasko čuvajući topove. Sa jataganom u jednoj i kuburom u drugoj ruci sa neprijateljm se borio do smrti, kako bi sačuvao topove, ali nije uspeo i život je dao za otadzbinu na Ljubiću. Prema pričama koje se decenijama prenose sa kolena na koleno, Turci su Tanaska isekli na komade, a njegovu glava preneta je u manastir Voljavču, gde je sahranjena i tu i danas počiva“, izjavio je za RINU, Dragan Radičević iz sela Stragari.

Kuću u kojoj je ovaj veliki srpski junak rođen odavno je urušilo vreme, ali žitelji njegovih rodnih Stragara želeli su da sećanje na Tanaska Rajića zauvek živi, pa mu je u centru sela pre nekih dvadesetak godina postavljen spomenik koji je izlila vajarka Drinka Radovanović, a rađen je po uzoru na Zorana Rajića – jednog od retkih živih potomaka čuvenog ustaničkog heroja.

„Tanasko Rajić rođen je u brojnoj porodici, ali nije bio oženjen i nije imao najbližih srodnika. U selu je ostala da živi samo moja porodica i velika je čast biti potomak tako velikog junaka. Komšije kažu da je velika fizička sličnost između mene i njega, pa je zato vajarka po uzoru na moj lik radila spomenik koji se nalazi u centru sela, a kasnije je postavljen isti na kružnom toku u Ljubiću, baš tamo gde je moj čukundeda izgubio život braneći srpske topove“, rekao je Zoran.

Pordica potomaka Tanaska Rajića živi jako skromno. Zoran sa bratom, sestrom i majkom od opštine je dobio stan u centru sela, primaju malu penziju i socijalnu pomoć, pritom ni zdrvalje ih ne služi najbolje. Ipak, Zoran se ne predaje i baš kao njegov čuveni predak pokušava da zaradi neki dinar.

„Radio sam devet godina u obližnjem rudniku, a kad je on zatvoren idem u nadnicu“, kaže Zoran.

Boj na Ljubiću najznačajnija je bitka u Drugom srpskom ustanku. Tanaskova junačka pogibija kao da je dala snagu tadašnjim srpskim borcima za slobodu i na kraju u ovom boju izvojevana je pobeda. To je podiglo ugled  kneza Miloša u narodu i probudilo nadu. U brojnim spisima stoji da  Miloš Obrenović nikada nije zaboravio Tanaska Rajića niti njegov hrabri čin.

O tome svedoči i jedna anegdota, ispričana decenijama kasnije kada se knez Miloš, već u poznim godinama života, spremao  za put za Čačak. Oficir iz pratnje ga je pitao da li želi u kolima da leži ili sedi, imajući u vidu da je knez već bio jako bolestan, a Miloš mu je na to odgovorio „Neću ni ležati ni sedeti, nego ću stajati, jer sad prolazimo pored Ljubića”.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar