Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



In memoriam: Sećanje na Aleksandra Sanju Ilića

post-title


Frontmen grupe "Balkanika" preminuo je danas, 7. marta, u 70. godini života. Preminuo je od posledica korona virusa, nakon što je bio priključen na respirator.

 

Ilić je rođen 1951. godine u Beogradu, a pored toga što je bio uspešan kompozitor po obrazovanju je bio arhitekta.

 

Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira u "Generaciji 5". Jedan od pradeda mu je bio akademik Jovan Žujović, a drugi solunac i poslanik Aleksa Žujović.

 

Bio je oženjen glumicom Zlatom Petković.

 

Kada je imao dvanaest ili trinaest godina, napisao je muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković. Sa svega šesnaest godina napisao je svoju kompoziciju "Pesnik mira" , koju je pevala Lola Novaković, a kojom je Jugoslavija trebalo da se predstavi na Evroviziji 1968. godine. 1976. njegovu kompoziciju " Baj, baj, baj" izvela je Bisera Veletanlić, na istom takmičenju, ali ovoga puta u Opatiji.

 

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975. godine.

 

Kao mladić je nastupao u grupi "Vragolani", a zatim u grupi "San". Njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta, koji je bio pjevač grupe "San", poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani Čair u Nišu 1975. U znak sjećanja na njega, snimio je album "Uspomene".

 

Sedamdesetih godina je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba ""Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: "Sve što smo želeli, sve što smo hteli. To su nam dali, crveno-beli".

 

Njegova pjesma "Halo, halo" u izvođenju grupe Aske predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982.

 

Njegova čuvena pesma "Princeza" u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pjesmu Evrovizije 1984.

 

Grupu "Balkanika" je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa "Balkanikom" je nastupao na koncertima širom sveta. Predstavljao je Srbiju na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu, pesmom "Nova deca", zajedno sa svojim bendom. Pesma je ušla u finale Evrovizije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar