Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Novakovih 311 – pretposlednja prepona u trci za najvećeg (VIDEO)

post-title


Beograd, Srbija, navijači i čitav teniski svet konačno su dočekali 8. mart i novi rekord Novaka Đokovića, koji je postao igrač sa najviše provedenih sedmica na prvom mestu ATP rang-liste. Đoković je započeo 311. nedelju kao svetski "broj 1" i, ako već nije postao najbolji u istoriji "belog sporta", dobio je važan argument u konačnom obračunu.

Praznik posvećen damama postaće i praznik srpskog sporta, i ostaće upisan kao velika prekretnica u tome kako prvo teniski, a potom i svi ostali ljubitelji sporta, percipiraju šampione.

Ponedeljak je bio dan kada je Novak stigao do istorijskog broja 311 i kada je počelo slavlje od Beograda do Novog Pazara.

Navijači su mu priredili doček ispred restorana na Novom Beogradu, sa njima je zapevao, a uz reči da možda još nije svestan ostvarenog uspeha, istakao i koliko je dužan srpskom narodu.

"Uvek se rado setim 2011. godine, osvajanja Vimbldona... Kada sam došao ovde da proslavim sa svojim narodom – to je, pored rođenja dece, najlepši trenutak mog života. Večno ću pamtiti taj osećaj, večni sam dužnik srpskom narodu koji me je tako dočekao", rekao je Novak za RTS.

https://youtu.be/e9b8GjACmek

Sledeći ponedeljak biće jednako važan jer počinje 312. sedmica, a prostom matematikom se dođe do toga da je to okruglo šest godina na čelu ATP karavana. Od 4. jula 2011, kada je na Vimbldonu prvi put dobio onu torku u obliku broja 1 i bojama srpske zastave, za nepunu deceniju je šest punih godina proveo kao najbolji.

Decenija Novaka Đokovića

Da stavimo to u kontekst, sve to vreme dominirao je dok su mu izazivači bili Rodžer Federer, Rafael Nadal, Endi Mari, Stan Vavrinka, Huan Martin del Potro, Robin Soderling, Endi Rodik, Dominik Tim, Danil Medvedev i mnogi, mnogi drugi.

Tokom tog perioda osvojio je 17 grend slem trofeja, postao jedini čovek koji je u istom trenutku držao sva četiri pehara sa najvećih turnira u svom vlasništvu. Rekorder je po broju titula iz serije 1.000 i ponovo jedini koji je došao do "Zlatnog mastersa" – dva puta.

Stigao je i da odbije nalet nove generacije na čelu sa Medvedevom, Aleksanderom Zverevom i Stefanosom Cicipasom, kao i da ostvari pozitivan međusobni skor sa dvojicom večitih rivala – članovima "velike trojke".

Razbio je duopol Federera i Nadala, korak po korak ih sustizao u gotovo svim kategorijama i sada mu je ostala samo jedna, kako bi im u potpunosti preoteo pravo na GOAT titulu.

https://youtu.be/03n-fd-u72g

Bilo je uspona i padova, blistavih momenata, ali i povreda i poraza. Čak i diskvalifikacija. Ovo mu je peti mandat kao najboljeg na svetu i čini se da bi mogao da potraje još dugo vremena.

"Najveća dva dostignuća u tenisu su grend slem titule i najduži broj jedan u istoriji. Jedan rekord sam ostvario, sada ću svu snagu usmeriti ka drugom."

Put u besmrtnost

Zbog rasporeda turnira, izmenjenog načina bodovanja, ali i drugih kandidata za svetski tron, Đoković je obezbedio minimum 317 nedelja, ali kako sada stvari stoje, mogao bi mnogo duže da se zadrži gde jeste i obori neke rekorde van svoje konkurencije.

Planira da u narednom periodu nastupi na mastersima u Majamiju i Monte Karlu, kao i na turniru iz serije 250 u Beogradu. Zaključno sa Vimbldonom, koji je odložen prošle sezone, ima mogućnost da sakupi 3.250 novih bodova jer će mu i u slučaju lošeg rezultata na Rolan Garosu biti uračunato prošlogodišnje finale, kao i najmanje polovina osvojenih bodova sa grend slema u Londonu 2019.

https://youtu.be/jGH2PGT4Yn8

Kako je favorit na svim turnirima na brzim podlogama, posebno na terenima Ol Ingland klaba gde je trijumfovao do sada pet puta, ne bi bilo iznenađenje da razlika, koja u ovom trenutku iznosi 2.180 u odnosu na drugoplasiranog Nadala, bude i veća.

U muškoj konkurenciji došao je do rekorda koji će teško biti oboren, ali bi mogao da prestigne i neke teniserke koje su u prošlosti surovo vladale. Prva je Serena Vilijams sa 319 i nju će verovatno nadmašiti, kao i Martinu Navratilovu koja je tokom karijere skupila 332 sedmice na čelu VTA rang-liste.

Sve to moglo bi da se dogodi uskoro i ispred Novaka bi ostala samo još jedna legenda – Štefi Graf, koja je trenutno neprikosnovena sa 377 nedelja.

Do tada, srpski as napašće samo ono što mu je preostalo, a to je da prestigne Federera i Nadala po broju grend slemova. Švajcarac i Španac trenutno imaju dva trofeja više i, ako (i kada), Đoković to učini, zvanično će postati ne samo najbolji, već i najveći teniser svih vremena.

https://youtu.be/PLMMKnMZ3gE



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar