Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održan sastanak Međuresorne radne grupe za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure (FOTO)

post-title


Održan je sastanak Međuresorne radne grupe za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, na kojem su izneti predlozi projekata u oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture za uređenje ovog predela izuzetnih prirodnih i turističkih odlika.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je tom prilikom istakla da je revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure ocenjena kao projekat od nacionalne važnosti, čije će se investiranje odvijati paralelno sa završetkom auto-puta Čačak–Požega. Na taj način protok saobraćaja će se izmestiti iz same klisure i omogućiti zaštita prirodnog dobra prve kategorije.

Predviđeno je i proširivanje same zaštićene zone klisure, kao jedinstvene morfološke celine, ali i važnog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa Srbije.

Premijerka je navela da je ideja da ovo područje, do završetka dela auto-puta Preljina–Požega i realizacijom ove nacionalne inicijative, postane prirodna oaza i značajno turističko područje, što će u privrednom i turističkom smislu biti prekretnica, ne samo za Grad Čačak, već čitav ovaj deo Zapadne Srbije.

Na sastanku sam prezentovao potencijale Ovčar banje i ukazao na značaj povezivanja Čačka auto - putevima čija je izgradnja u toku. Potsetio sam na značaj otvaranja  međunarodnog aerodroma "Morava", kao i na njegovo planirano proširenje uz izgradnju kargo centra, sa akcentom na značaj ovih projekata sa aspekta razvoja privrede, a naročito turizma kao velike šanse za Čačak i čitav Moravički okrug.
U planu je više projekata koji će biti realizovani do kraja godine, a obuhvataju investiranje u razvoj banjskog, zdravstvenog i sportskog turizma, za koje ovaj deo Srbije ima izuzetne potencijale.

Predstavljeni su infrastrukturni projekti, koji bi predstavljali početak investiranja i u druga banjska mesta. Krajnji cilj bilo bi stvaranje celovitog banjskog zdravstvenog kompleksa. 

Članovi Radne grupe, koju čine predstavnici Grada Čačka, više ministarstava, Zavoda za zaštitu prirode i Turističke organizacije Srbije, istakli su da se očekuje da će investicije u Ovčarsko-kablarsku klisuru doprineti značajnom povećanju ekonomije, a broj turističkih poseta uvećati za više od 50 odsto.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar