Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Neobičan dizajn na Zlatiboru - Kućice koje izranjaju iz zemlje (FOTO)

post-title


Od prirodnog i klasičnog materijala ali nesvakidašnje i neobične koncepcije, na popularnoj srpskoj planini Zlatibor, grade se brvnare koje odaju utisak da "izranjanju iz zemlje i upijaju prirodu."

Arhitekte Marija Gardić Lazić i Uroš Lazić, iz biroa MiU Arhitekti, koji su zaduženi za ovaj projekat, po zahtevu jednog privatnog investitora, kažu da je dizajn ovih kuća pojednostavljene forme, i da je glavni cilj bio osmisliti kuće koje prkose uniformnosti a koje su u skladu sa prirodom.

- Težili smo da stvorimo autentične kuće – kabine, da iskoračimo iz ograničenja drvene gradnje i prevaziđemo uniformnost, tipiziranost, i to što svi objekti liče jedni na druge – kažu za eKapiju iz ovog biroa.

Gradnja ovih neobičnih brvnara, kako navode iz biroa, je već počela a predviđeno je da ovo savremeno naselje, ove godine dobije šest kućica, od po 60 kvadrata.

- To su kuće koje izranjaju iz zemlje, kao "periskopi koji izranjaju iz vode" – ističu u birou.

Koncipirane su u funkciji doživljaja prirode i velikim staklenim portalom orjentisane ka pejzažu i pogledu.

- One su kompaktne kubusi sa karakternim krovom koji je nagiba jednakog kao nagib terena, samo u kontra smeru, što im daje taj izraz kao da su se otvorile da "upiju prirodu" – pojašnjavaju koncepciju ovih neobičnih kućica.

Dodatno, svedenoj formi koj se ponavlja kao element grupacije, prirodni materijali koji su upotrebljeni, doprinose skladnosti sa prirodnim okruženjem.

- One moraju da budu savremene, jer se grade danas, sa materijalima koji su prisutni na tržištu i u skladu sa potrebama savremenog čoveka – napominju u birou.

Navode da je težište razmišljanja i koncepcija projekta proisteklo iz potencijala lokacije, međuodnosa objekata i sinergije objekata i prirode kao ivremena u kome živimo.

- To nije tipska kuća i grupacija kuća koja može da egzistira bilo gde, već je proizašla iz uticaja konkretnog lokaliteta - ističu u birou. Arhitekte kažu da osim temelja koji je betonski, kuće su u potpunosti od drvene konstrkukcije, sa ispunom od termoizolacionih materijala koja im daju potrebna energetska svojstva.

- Spoljna obloga fasade je drvo, naša preporuka je da bude sibirski ariš ili termotretirano drvo sa skrivenim kačenjem na podkonstrukciju, zbog otpornosti na vremenske uticaje. Betonski postament se obrađuje prirodnim kamenom, krovni pokrivač je lim antracit sive boje koji se u pojedinim delovima spušta preko fasadnih ravni.

Velika staklena površina usmerena ka pogledu čini boravak u kući prostorno neograničen.

Foto: MiU Arhitekti

Prizemlje, kako kažu, sadrži natkriveni ulazni trem, radi zaštite od vremenskih uslova, vetrobran, kupatilo, jednoprostornu dnevnu zonu koju čine kuhinja, trpezarija, dnevna soba i delimično natkrivenu terasu.

Foto: MiU Arhitekti

Između dnevne zone i terase celom dužinom prozorskog portala projektovana je klupa za sedenje i relaksaciju.

Brodskim stepenicama prizemlje je povezano sa potkrovljem gde su smeštene dve spavaće sobe. U prizemlju je projektovana i ostava u koju se ulazi spolja, a glavna orjentacija dnevne zone i noćne zone je prema istoku.

Foto: MiU Arhitekti

Protiv uniformnosti a u skladu sa pejzažem
Najveći izazov u osmišljavanju ovog projekta im je bilo pitanje - kako intervenisati u pejzažu, a ne narušiti ga. Kako kažu, inspiracija kuća potiče od dinarske brvnare koja je prisutna u ovim krajevima i na sličnim lokalitetima.

- Kao i kod njih, ovo je u osnovi pravougaona kuća, postavljena na masivni temelj, ne od kamena kao kod brvnare, već od betona. Zidovi su drveni, konstrukcija i obloga složena u horizontalni slog, reminiscencija na brvnare, ali savremena interpretacija. Krov je veliki, spušta se nisko, ali remodelovan u odnosu na tipičan krov dinarske brvnare – kažu za eKapiju iz biroa.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar