Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Mnoge srpske tajne čuva Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku: Dokumenti otkrivaju sa kim su Obrenovići vodili sudske sporove

post-title
Foto: RINA


U Međuopštinskom istorijskom arhivu čuva se arhivska građa sa teritorije grada Čačka i opština Gornji Milanovac i Lučani. U depou se čuva 561 fond od čega je 21 od izuzetnog značaja, a 60 fondova je proglašeno kulturnim blagom od velikog značaja. U okviru svakog fonda nalazi se više dokumenata iz perioda druge polovine 19. veka, Prvog i Drugog svetskog rata kao i posleratni. Tu su i pojedine zbirke kao što su zbirke matičnih knjiga, zbirka dnevnika iz oba svetska rata.


“Ovde se mogu naći građa koja datiraja iz vremena Miloša Obrenovića kao i njegovih sinova Milana i Mihaila i to su dokumenta koja govore o životu u tom periodu. Pošto su sačuvani samo fragmenti, tu možemo da nađemo na primer i dokumenta koja govore o neobičnim sudskim procesima. Zbirke Narodnooslobodilačkog pokreta ili zbirka Narodnog jugoslovenskog pokreta “Zbor”. Zatim ono što je od posebnog značaja jesu dokumenta koja svedoče o svakodnevnom životu, izveštaje koji govore o tome šta se dešava na terenu, kao i određene zahteve pojedinaca”, kazala je za RINU direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva Lela Pavlović.

Najstarija arhivska građa koja se čuva u Međuopštinskom istorijskom arhivu je iz 1813. godine , tačnije od druge polovine 19. veka, nešto kasnije formirani su sudski fondovi koji su veoma značajni jer pokazuju karakteristike toga doba.

“Zanimljiv je spis koji govori o događaju oko astala koji je nestao iz tadašnje arhive, a interesantan je jer u njemu učestvuju prvi ljudi opštine koji su bili politički angažovani. U sporu su učestvovali predsednici opština i sam načelnik arhiva Šurdilović. U tom jednom sporu oko astala mi saznajemo mnogo o političkim prilikama i razmiricama u tadašnjoj Srbiji, odnosno u Čačku”, navodi direktorka.

Direktorka ističe da je prostor iskorišćen za skladištelje istorijske građe u potpunosti adaptiran kao i da se depo nalazi u prostoriji visine četiri metra, ugrađene su pokretne police, ali je neophodan dodatni prostor. Na jednoj najlepših zgrada tog vremena vršene su mnoge intervencije, pa je tako 1997. i 1998. godine urađena hidroizolacija, tako da u depou nema vlage, što je od izuzetnog značaja. Međutim za potrebe depoa koristi se samo 500 metara kvadratnih, što nije dovoljno, s obzirom na teritoriju za koju je arhiv zadužen.


“Da bi se svagrađa sačuvala dugi niz godina u depou mora da bude posebna temperatura i to od 14 do 18 stepeni, kao i zaštićena svetlost a dokumenta moraju da budu spakovana u posebnim kutijama, podovi moraju da izdrže teret od 2, 8 tona po metru kvadratnom, takođe mora da postoji poseban ulaz i izlaz, kao i zaštita od bilo kakavih mikroorganizama. Ovde su arhivirani originali kojih nema na drugom mestu i moraju biti zaštićeni za buduće generacije. Uspeli smo da protekle dve godine uložimo 5,3 miliona dinara u rekonstrukciju postojeće fasade kai i krovne konstrukcije”, naglasila je direktorka Pavlović.


Zgrada Starog načelstva u kojoj se nalazi Međuopštinski istorijski i Narodni mužej arhiv podignuta je u periodu od 1875. do 1877. godine i bila je data na korišćenje Načelstvu , a zatim za potrebe sudstva.

 

RINA



Komentari

Fantastična institucija. Često odlazim tamo. Imaju fenomenalne izložbe koje su veoma dobro izvedene. Osoblje arhiva je veoma prijatno. Veliku zahvalnost dugujem Zoranu Miloševiću. Sve institucije h koje ne zalazi politika i nisu od političkog interesa funkcionišu fenomenalno. Primer toga su i galerija Nadežda Petrović i Muzej.

Nikola

11.04.2021 12:32


Ostavite komentar