Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Izložba ,,Prećutni dogovor” Lane Vasiljević u galeriji "Nadežda Petrović"

post-title


U izložbenom prostoru Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” 10.aprila otvorena je izložba pod nazivom ,,Prećutni dogovor”. Ova postavka predstavlja nastavak umetničkog istraživanja koje je prikazano na izložbi ,,Silent talk/ Nemi govor" u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (2019).

Međutim iako je dosta eksponata deo prethodne izložbe, umetnica je za ovu priliku napravila i sasvim nove koji se konceptualno uklapaju i pripadaju jednoj celini ali su posebno napravljeni za prostor čačanske galerije. Kako umetnica naglašava u pitanju su različiti predmeti, svima poznati ali transformisani kroz skulptorske postupke. Ti predmeti  kroz međusobne relacije i odnos sa posmatračem grade takozvanu mapu uma koja nas transcedentalno vodi u drugačije sfere i prostore. Ovi predmeti govore o stanjima, trajanju, vremenu,  posloženi u jednu univerzalnu priču koja je svima bliska i prepoznatljiva.

Radovi imaju reference u raznim poljima, od matematike, arhitekture, umetnosti, do književnosti ali se sva ta značenja preklapaju i čine izvesnu naraciju, unutrašnji ,,nemi govor stvari”,  razumevanje  ili ,,prećutni dogovor” kako naslućujemo iz naziva izložbe. Zapravo svaka od ovih dragocenosti nosi sa sobom određenu simboliku,  na semantičkoj ravni  umetnica poručuje da ih svako može čitati, odnosno osetiti na svoj način.

Po rečima kustosa izložbe, Marije Radisavčević, pred posetiocima se nalazi izložba koja predstavlja  ispitivanje granica medija skulpture,

Izložba je dostupna do 10.maja 2021.godine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar