Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srbija zauzela visoku poziciju u svetu po političkoj moći žena: Jednake mogućnosti u svim sverama života kao kod muškaraca

post-title
Foto: RINA


Prema Indeksu o moći žena (Women’s Power Index), koji objavljuje Savet za spoljnopolitičke odnose (Council on Foreign Relations – CRF), Srbija se po političkoj moći žena nalazi na 26. mestu od 193 rangirane države.

„Indeks pokazuje da je Srbija jedna od 22 zemlje na svetu koja na čelu vlade ima ženu, dok smo po broju žena u izvršnoj vlasti 19. na svetu. U samom vrhu smo i po broju poslanica u Narodnoj skupštini, gde zauzimamo 24. mesto. Srbija je u poslednjih sedam godina rodnu ravnopravnost postavila za jednu od prioritetnoh oblasti, mnogo smo uradili i drago mi je da se to prepoznaje na globalnom nivou. Ipak, još puno posla je pred nama – da obezbedimo da žene imaju jednake mogućnosti kao i muškarci, kako u političkom, tako i u ekonomskom i društvenom životu“, izjavila je ovim povodom potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Indeks pokazuje da su SAD postigle najveći napredak, nakon poslednjih predsedničkih izbora, i sa 128. pozicije sada su na 43. mestu. Ipak, globalno gledano zastupljenost žena nije ni blizu rodnog pariteta, globalni prosek porastao je sa 26,9 na 27,5 poena na skali na kojoj 100 poena predstavlja punu rodnu ravnopravnost.

 

RINA

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar