Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanski privrednici u 2020. godini ostvarili izvoz od 190,6 mil EUR

post-title


Čačanski privrednici su u 2020. godini ostvarili izvoz u iznosu od 190,6 mil EUR, što je za 5,7% više nego prethodne godine, navedeno je u dokumentu Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj koja je dostavljena za današnju sednicu Gradskog veća. Najviše su izvozili proizvode od gvožđa, čelika, aluminijuma, kao i mašine, kotlove, rezervne delove, alate, drvo, karton, hartiju, gotove proizvode od tekstila, vojnu robu, proizvode od plastike i poljoprivredne i prehrambene proizvode.
 
 
Zemlje u koje su najviše izvozili čačanski privrednici su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Ujedinjni arapski emirati, Rumunija, Hrvatska i Rusija.
 
Najviše su uvozili proizvode od gvožđa, čelika, aluminijuma, kao i mašine, kotlove, rezervne delove, alate, automobile, proizvode od plastike, sredstva za higijenu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, gotove proizvode od tekstila.
 
Najvažniji spoljnotrgovinski partneri Čačka u uvozu su Češka, Italija, Nemačka, Kina, Turska i Španija.
 
Čačanska privreda je za 11 meseci 2020. godine uvezla robe u vednosti od 290 mil EUR, što je pad za 13,4% u odnosu na isti period prethodne godine.
 
Pokrivenost uvoza izvozom je bila 66%.
 
Osnovna karakteristika privrede Čačka je razvijeno privatno preduzetništvo, oko 99% svih preduzeća u gradu čini privatni sektor. Na teritoriji grada Čačka posluje 1.715 privrednih društava i 5.203 preduzetničkih radnji. Od ukupnog broja privrednih društava 98% čine mala i mikro preduzeća.
 
Najviše privrednih društava je registrovano u oblasti trgovine - 34%, dok je u prerađivačkoj industriji registrovano 25 odsto preduzeća i ta preduzeća ostvaruju najveći bruto društveni proizvod u Čačku i upošljavaju najveći broj radnika.
 
U okviru prerađivačke industrije pored metaloprerađivačke, veliki broj preduzeća je iz saobraćajne i hemijske industrije, industrije papira i kartona i proizvodnje odeće.
 
Beta/eKapija


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar