Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



„Samo da voz ne naiđe“ – tvrđava Maglič odsečena od sveta, ljudi rizikuju život železničkim tunelom

post-title
Foto: RINA


Srednjovekovna tvrđava Maglič u Ibarskoj klisuri, i posle godinu dana od poplave, u kojoj je voda odnela jedini most koji vodi do nje, odsečena je od sveta. Projekat i sredstva za izgradnju novog visećeg mosta su obezbeđeni, ali su radovi odloženi. Zbog vremenskih uslova i pandemije, obustavljena je i rekonstrukcija tvrđave. Poneki namernik, do njenih zidina, dolazi rizikujući život.

Srednjovekovna tvrđava Maglič magnet je za turiste. Grupe svakodnevno dolaze, ali samo do podnožja. Oni koji se ne mire sa situacijom, na sopstvenu odgovornost vraćaju se 5 kilometara ka Kraljevu i železničkim mostom idu ka Magliču.

Prolaze i tunelom koji vodi od Kraljeva ka Raškoj i, kako kaže Dejan Gavrilović, mole boga da ne naiđe voz. Preko železničkog mosta i kroz tunel nekako stignu do tvrđave, koja je i dalje zatvorena.

Kapije tvrđave zatvorili su radnici Zavoda za zaštitu culture u Kraljevu koji od prošle godine, sredstvima Ministarstva kulture, rade na restauraciji i konzervaciji njenih zidina.

„Zahvaljujući pomoći i razumevanju kajak kluba 'Ibar' izvođač je uspeo da prebaci kompletan materijal u grad i završi postavljanje skela, ali onda su nas zadesili loši vremenski uslovi. Suvišno je i razmišljati da dovodimo u opasnost živote zaposelnih u Zavodu za zaštitu spomenika“, kaže Katarina Grujić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika culture Kraljevo.

Pod katancem i jedina kuća i porodično imanje na brdu ispod tvrđave. Bračni par Ćirica morao je da proda stoku i da se iseli. Gledaju ga samo sa glavnog puta. Ibar ne mogu ni čamcem da premoste.

„Niko nam se nije obratio od kako mosta nema. Niko nas ništa nije pitao od juna meseca kada je most pao“, navodi Mileva Ćirica.

„Najžalije mi je bilo kada sam morao sve to da uništim. Navikli smo da tu imamo stoku, a bilo nam je i lepo tu“, dodaje njen suprug Jovo.

Kancelarija za javna ulaganja odobrila je projekat novog visećeg mosta ali je, po rečima nadležnih, zbog epidemijske situacije, Ministarstvo finansija trenutno stopiralo 8. miliona dinara za njegovu izgradnju. Iz Lokalne samouprave urgiraju da radovi ipak krenu na jesen, ali za sada odgovora na urgenciju nema.

 

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar