Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Da li ste nekada videli nameštaj od recikliranih ribarskih mreža?

post-title


U susret obeležavanju Dana planete Zemlje, kako bi doprinela globalnom povećanju svesti o održivom razvoju, kompanija JYSK predstavila je novu kolekciju baštenskog nameštaja sa eko - stolicama napravljenim od starih ribarskih mreža

Da li ste znali da svake godine u izgubljenim ribarskim mrežama završe i stradaju brojni delfini i foke? Sa druge strane, u ovim mrežama često se zadržavaju i veći komadi plastičnog otpada koji na dnu mora i okeana mogu ostati vekovima! Plastika iz ovog otpada, osim što ugrožava zdravlje naših mora i obala, utiče na čitav biljni i životinjski svet i na zdravlje ljudi. Osnovni problem je u tome što plastika nikada u potpunosti ne „nestane“, a sunčeva svetlost, slana voda i talasi je dodatno razgrađuju. Verovali ili ne, za razgradnju samo jedne plastične flaše  potrebno je da prođe čak 500 godina!

Kako bi doprinela rešenju ovog problema, kompanija JYSK odlučila je da stare ribarske mreže otkupi, reciklira i iskoristi za proizvodnju nameštaja! Ovog proleća predstavila je novu kolekciju koja se temelji na recikliranim materijalima. U njoj se posebno ističe stolica SADBJERG od navedenih recikliranih ribarskih mreža. Baštensku stolicu je izradila firma SCANCOM u koja je deo Lars Larsen grupacije, u sklopu koje posluje i JYSK.

Na koji način od ribarske mreže nastaje stolica?

Stare ribarske mreže koje više nisu upotrebljive otkupljuju se u lukama, čime se direktno sprečava njihovo bacanje u okean. Mreže se potom voze u reciklažne centre gde se pretvaraju u vredni reciklirani sirovi materijal iz kojeg nastaje baštenska stolica. Sama konstrukcija ove stolice je od aluminijuma što je čini veoma izdržljivom, laganom i otpornom na sve vremenske uslove. Ono što je posebno zanimljivo jeste njen funkcionalan dizajn, zahvaljujući kome se nakon upotrebe može lako rastaviti, a svaki njen deo može se adekvatno reciklirati.

Ova SADBJERG stolica, osim što je ekološki prihvatiljiva, takođe ima elegantnan dizajn, što je čini odličnim komadom nameštaja, ne samo na terasama i balkonima već i tokom zimskih meseci u dnevnoj sobi.  Stolice mogu da se slože jedna na drugu, praktične su, ali pre svega izrađene sa posebnom brigom za našu planetu.

JYSK kao firma sa značajnom ekspanzijom i rastom poslovanja ima obavezu odgovornog ponašanja kako prema prirodi, tako i prema ljudima. Dugi niz godina učestvuje u povećanju svesnosti svojih kupaca i dobavljača i radi sa najverodostojnijim svetskim eko-oznakama poput OEKO-TEX, BCI i FSC sertifikata, kako bi bili sigurni da materijali od kojih su izrađeni njihovi proizvodi dolaze iz odgovornih izvora.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar