Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Igračke i društvene igre u socijalističkoj Jugoslaviji: Izložba „Dođi da se igramo!" u Narodnom muzeju Kraljevo

post-title


Izložba „Dođi da se igramo! – Igračke i društvene igre u socijalističkoj Jugoslaviji iz kolekcije Vladimira Radojičića i iz zbirki Narodnog muzeja Kraljevo", čiji su autori istoričari Narodnog muzeja Kraljevo Mirjana Savić, muzejski savetnik i Nemanja Trifunović, kustos, kao i etnolog Sofija Pršić, biće svečano otvorena u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, u utorak, 27. aprila 2021, sa početkom u 13 sati. Na otvaranju učestvuje Hor „Aria“ pod rukovodstvom Dragane Milićević.
 
Izložba pruža sažet pregled proizvodnje, prodaje i upotrebe igračaka proizvedenih u Jugoslaviji, ali i uvezenih iz drugih zemalja u periodu od pedesetih do osamdesetih godina HH veka, kao i uvid u različite ekonomske, političke i društvene prilike, koje su se neposredno odražavale na detinjstvo i odrastanje u socijalističkoj Jugoslaviji. Kolekcije obuhvataju igračke proizvedene u jugoslovenskim fabrikama ili nastale u izdavačkim preduzećima: „Mehanotehnika” Izola, „Jugoplastika” Split, „Biserka” Zagreb, „25. maj” Labin, „Lio“ Osijek, „Tik Tik” Krapina, „Poligalant” Volčja Draga, „Turistička štampa” Beograd i „Dečje novine” Gornji Milanovac.
 
Objedinjavanjem dela kolekcije Vladimira Radojičića sa igračkama i društvenim igrama iz zbirki Narodnog muzeja Kraljevo kroz izložbu „Dođi da se igramo“, Muzej nastavlja saradnju sa ustanovama, društvima i pojedincima u cilju zajedničkog baštinjenja važnih i dragocenih slojeva kulture koji su oblikovala mnoge generacije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar