Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovaj Čačanin stvara umetnička dela na ljusci jajeta (FOTO)

post-title
Foto: Infopress


Jovica Mirosavić iz Čačka bavi se jedinstvenom i retkom umetnošću, rezbarenjem ljuske jaja. Počeo je da rezbari iz hobija, a sada iza sebe ima više od 10 godina uspešnog umetničkog rada i brojne izložbe u zemlji i inostranstvu. Po svemu sudeći, imaće ko i da ga nasledi.

Pre više od jedne decenije Jovica je posredstvom interneta spoznao kakva umetnost može nastati na ljuskama od jaja. To ga je fasciniralo, pa je nabavio pribor i počeo da stvara radove koji su bili veoma interesantni. Vremenom je napravio značajnu zbirku, a usledio je i poziv za prvu izložbu.

,,Dobio sam poziv za izložbe koje su se održavale u Nemačkoj, u Lajpcigu 2014, a datum se poklopio sa mojim rođendanom, što je bio dobar znak za moj dalji umetnički razvoj”, kaže Jovica.

Prvi alat bio je izuzetno skup, a veoma brzo je i dotrajao, što je Jovicu navelo da uz podršku inženjera napravi mašinu koja je preciznija i lakša za rukovanje. Ubrzo su i druge kolege umetnici poželeli isti, pa je Jovica pravio manje serije mašina za prodaju. Usavršavajući pribor, shvatio je da se njime mogu izvesti i neki zahtevniji radovi.

Priroda i oblici koji nastaju u njoj, najčešći su motivi preneti na ljusku nojevih, guščijih i pačjih jaja. Dela preko dana izgledaju kao male skulpture, a kada su iznutra osvetljena u mraku daju neobično toplu ambijentalnu svetlost. Posebno lepo izgleda osvetljeno minijaturno prepeličje jaje, koje je ujedno i najzahtevnije za umetnički rad.

,,To je najmanje ikada rezbareno jaje. Ima ljusku debljine kao papir, a zamislite kako izgleda izvlačiti dubinu iz tako ekstremno tanke ljuske. Smatram da je moj lični rekord upravo taj rad,”naglašava Mirosavić.

Jaje emua sledeći je korak u umetničkom razvoju Jovice Mirosavića. Specifična boja ljuske omogućava da se na njoj testira preciznost pokreta, ali pre toga treba dobro osmisliti motive, koji će zaplesati na površini.

Stariji sin, Miloš, pokazuje interesovanje za neobičnu umetnost. Najpre je crtao skice, a potom je počeo i da rukuje alatom.

,,Neću da se hvalim, ali prilično sam talentovan za crtanje, a sada i rezbarenje. Želja mi je da uradim neko delo bar slično kao moj tata”, kaže desetogodišnji Miloš.

Mirosavić svoja dela prezentuje i putem društvenih mreža, gde se kupci javljaju sa posebnim idejama koje gotovo uvek i realizuje. Izlagao je i prodavao u zemlji, ali i Norveškoj, Americi i Nemačkoj, a njegovi radovi našli su se i u brojnim svetskim časopisima.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar