Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Važan projekat za državu i za svako domaćinstvo: Povećanje energetske efikasnosti od nacionalni značaja

post-title


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da je povećanje energetske efikasnosti važan projekat i za državu, koja će to podržati značajnim ulaganjima, ali i za građane, koji će zahvaljujući uštedama energije imati niže račune.

Mihajlovićeva je gostujući na TV Prva rekla da se zbog loše izolacije, u Srbiji troši čak četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u EU, odnosno da se oko 40 odsto energije se “baci” jer se ne koristi racionalno.

“To nije tako zato što je neko želeo, bila je takva gradnja i nije se voliko računa o energetskoj efikasnosti. Sad smo usvojili Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, a za mesec dana biće formirana i Uprava za energetsku efikasnost u sastavu ministarstva i došlo je vreme da se time ozbilkno bavimo, što su i građani prepoznali. Svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće, i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da pređu na efikasnije kotlove, na gas i biomasu, koji manje i zagađuju nego oni koji koriste neka druga goriva”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da Ministarstvo raspisuje javni poziv za gradove i opštine koji žele da učestvuju, i da očekuje da se prvo prijave oni koji već imaju određeni novac opredeljen za te svrhe. Prema njenim rečima, lokalne samouprave će raspisivati dva javna poziva, jedan za firme koje će raditi na zameni stolarije, drugi za građane koji žele da se prijave za subvencije, a koji će moći oko 50 odsto troškova da pokriju od Uprave i jedinica lokalnih samouprava. “Biće donet i poseban pravilnik koji će definisati tačnu proceduru, a gradovi i opštine imaće svoje komisije koje će vršiti provere i na terenu. Procene su da će prvi ugovori između opština i građana mogu očekivati u septembru”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će se na povećanju energetske efikasnosti ove godine raditi kroz pilot projekat, koji treba da pokaže interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo i prve rezultate, a da se “bum” u zameni prozora i vrata očekuje sledeće godine. “Očekujemo da će minimum 150 miliona evra godišnje država trošiti na povećanje energetske efikasnosti, što je važna stvar i za našu energetiku, ali i za svako domaćinstvo, jer će svi videti efekte kroz niže račune”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade najavila je i da će uskoro biti potpisani ugovori sa gradovima i opštinama za projekte povećanja energetske efikasnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja, ukupne vrednosti oko 500 miliona dinara, od čega 290 miliona iz Budzetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

“Obuhvaćena je 21 opština, i različiti projekti, od na primer doma zdravlja u Majdanpeku, preko osnovnih škola u Nišu, do modernizacije javnog osvetljejna u Blacu. Više od 4.000 đaka ide u škole obuhvaćene ovim projektom, koji će kad se on realizuje ne samo boraviti u učiniocama u kojima više neće biti leti pretoplo, a zimi hladno, već će moći i da vide koliko je važno voditi računa o energiji. U pitanju su škole u koje se nije ulagalo u prethodnih 50 ili 60 godina, od kad su izgrađene, a koje će sad biti adekvatnije za rad, i imati niže račune za potrošenu energiju”, navela je ona.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar