Pretraga vesti

Domaćini poranili sa potomcima da prerežu slavski kolač: Ne odustaje se od tradicije i starih običaja za Đurđevdan

post-title
Foto: RINA


Čačak – Jedna od najvećih srpskih slava, Đurđevdan, drugi put se proslavlja u doba epidemije korona virusa. Domaćini su ovog majskog jutra poranili kako bi prelomili kolač, a većina njih će i ove godine proslaviti samo u krugu porodice. U domu Mosića iz Čačka poštuje se običaji i Vladan je u portu došao sa starijim sinom Ognjenom.

„Ovo je tradicija koju smo u porodici uvek poštovali, pa nismo dozvolili ni da nas u tome spreči virus. Međutim, danas ćemo slaviti u krugu porodice, bez velike gozbe i puno zvanica. Slava su kolač i sveća, i taj sveti duh koji na ovaj dan spaja porodicu i drži je na okupu - kaže Vladan.

Brojni običaji vezani su za slavkse dane kod Srba koji su među najbitnijim u godini. Prema verovanju žito se u crkvu nosi za pretke, a kolač za dobru budućnost potomaka. Đurđevdan je praznik koji se smatra za granicu između zime i leta, verovalo se da ako je na ovaj dan vedro da će biti plodna cela godina, a ako bude padala kiša da će leto biti sušno.

„Nismo odustajali ni u najtežim trenucima, pa nećemo ni sada. Ptaznična trpeza se sprema nekoliko dana jer smo zadražali taj običaj da sve pravimo kući, retko šta kupujemo. Domaćin je zadužen za prase ili jagnje, a ženski deo porodice za kolače, pite i salate. Potroši se tih prazničnih dana i nekoliko kilograma domaćih oraha“, rekla je kroz osmeh domaćica Milica Joksimović iz Čačka.

Iako je epidemisjaks situacija u Moravičkom okrugu povoljnija, lekari su pozvali sve da se ispoštuju propisane mere jer svako masovnije okupljanje može predstavljati potencijalni rizik za širenje korona virusa.

RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar