Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Završen samit Procesa Brdo-Brioni, Vučić se obratio građanim Srbije: Nismo mogli da se složimo oko nepromenljivih granica unutar regiona!

post-title
Foto: Screenshot


Razgovarano je, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu

Sastanku koji se odvio iza zatvorenih vrata, odnosno bez medija, prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik DŽaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo-Brioni bio je u kongresnom centru, a prema ranijim najavama na njemu je razgovarano, između ostalog, o zajedničkim zaključima, možda i deklaraciji, o nepromenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

Vučić se obratio medijima i građanima Srbije.

– Bilo je reči oko brisanja granica zbog protoka roba i usluga, oko toga smo se dogovorili, svi osim Prištine. Oko nepromenljivih granica država nismo mogli da se složimo – objasnio je predsednik Srbije.

– Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno od ključnih pitanja je pitanje promena granica. UN je jedino telo u svetu oko kojeg možemo da se dogovorimo, a ostatkom teksta smo zadovoljni. Drugi su tražili mnogo više. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već – dodao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je ok 11 časova u kongresni centar. Predsednika Vučića dočekali su domaćin slovenački predsednik Borut Pahor i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Predsednik Srbije se, prilikom dolaska, vidljivo srdačnije pozdravio sa Pahorom, nego što je to učinio sa Milanovićem, sa kojim se, po utisku izveštača Tanjuga, pozdravio zvaničnije.

Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio predlog zaključaka koji bi danas trebalo da budu usvojeni, a moguće i deklaracija o nepromenjiosti granica na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim rečima, u tim zaključcima se navodi da se svi učesnici protive promeni granica, a kako je naveo predsednik Srbije, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada „pakao za njih“.

– Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija – rekao je Vučić u petak.

24sedam



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar