Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Iz Rusije zeleno svetlo za Torlakovu vakcinu

post-title
Foto: Infopress


Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u tom srpskom institutu proizvodi vakcina protiv koronavirusa "sputnjik V".

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu "sputnjik V", saopšteno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta "Gamaleja" Aleksandar Gintsburg.

Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz "Torlaka" prošlog meseca poslate na proveru u Institut "Gamaleja".

"Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u "Torlaku" zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom", istakao je Popović, saopšteno je iz ministrovog kabineta.

"Ovo je velika vest za Srbiju. Naša zemlja ponovo će postati sila u proizvodnji vakcina, a to je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana", rekao je Popović. 

Prema njegovim rečima, očekuje se da u sledeće dve nedelje u Srbiju iz Rusije stigne znatna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine "sputnjik V".

"Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv koronavirusa", rekao je Popović.

Gintsburg: "Torlak" renomirana ustanova

Direktor Instituta "Gamaleja" Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u "Torlaku".

Naglasio je da je Institut "Torlak" renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom, koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio ministru Popoviću na poverenju koje srpski narod i srpsko državno rukovodstvo ukazuju vakcini "sputnjik V", koju je razvio Institut "Gamaleja", istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.
 
Direktor Instituta "Gamaleja" prihvatio je poziv ministra Popovića da poseti Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između dve zemlje.

RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar