Za desetak dana započeće berba jagoda sorte ,,zenga zengana“ koju od pre tri godine čačanski poljoprivrednici uzimaju na kooperaciju uz podršku grada Čačka. Agronomi kažu da su sadnice veoma kvalitetne zbog čega imaju ukusan plod . Međutim, najveći problem kod ovog voća je što stiže na rod kada je najčešće kišno vreme pa postoji opasnost od truljenja.
Vera Marković iz Zablaća jagode je posadila na površini od deset ari. Primenila je sve neophodne agrotehničke mere i za nekoliko dana započeće berbu. Zabrinuta je zbog nestabilnog vremena . Kiša , kaže , prekida branje , a i ukus je drugačiji iako je sorta ,,zenga zengana“ jedna od najslađih.
Sadnice jagode sorte ,,zenga zengana“ dobijene su iz kulture tkiva , zato su jako skupe , ali najkvalitetnije , kažu agronomi. Sa druge strane , osetljive su kada je vreme u pitanju i sklone truljenju. Zahvaljujući kooperaciji plasman jagoda je zagarantovan , a pretpostavlja se da će cena biti slična prošlogodišnjoj. Upravo zbog neizvesnih vremenskih prilika saradnja sa kooperantima kod ove kulture trajaće još vrlo kratko.
Jagoda ,,zenga zengana“ od čačanskih kooperanata koristi se za proizvodnju hrane za bebe . Plod je već formiran . Potrebno je sada obaviti prihranu i nadati se da neće biti mnogo padavina koje će uticati na kvalitet , prinos, ali i na prihod.
Infopress
Komentari
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!
Ostavite komentar