Pretraga vesti

Nordeus, jednu od najuspešnijih domaćih IT firmi, preuzela američka kompanija Take-Two Interactive za do 378 mil USD

post-title
Foto: Pixabay / 11333328


Srpski Nordeus, gejming kompanija koja stoji iza jedne od najuspešnijih domaćih video igara, a možda i najuspešnijih srpskih proizvoda, Top Eleven, objavila je da se spaja sa Take-Two Interactive, jednom od najvećih gejming kompanija, u čijem vlasništvu su i Rockstar Games i 2K i razvoj nekih od najznačajnijih serijala u industriji, poput Grand Theft Auto, Red Dead, Bioshock, i mnogi drugi, preneo je Startit.
 
Kako je navedeno na portalu Take Two, kompanija preuzima Nordeus za do 378 mil USD, od toga je 225 mil USD u kešu. U saopštenju na Businesswire navodi se da su u naknadu uključeni, osim keša, i akcije i potencijalna zarada.
 
- Tokom decenija sam upoznao sve važnije ljude iz industrije, pogotovo sa mobile strane. Mislim da se sa Take-Two najbolje poklapamo po kompanijskoj kulturi. Mislim da imamo dosta toga zajedničkog i da će nam oboma biti jednostavno da nastavimo sa razvojem u okviru partnerstva - izjavio je direktor Nordeusa, Branko Milutinović.
 
Nordeus smatra da će im partnerstvo sa velikom kompanijom poput Take-Two omogućiti da ostvare pun potencijal, kao i da u većoj meri doprinesu razvoju srpskog gejming ekosistema.
 
- Mislim da zajedno sa Take-Two možemo da dodamo energiju lokalnom ekosistemu i postignemo još bolje stvari. Mislim da će to biti sjajna posledica. Ponosim se ulogom koju imam u tome, jer smo zaista uspeli da pozitivno utičemo na veliki broj ljudi - napomenuo je Milutinović.
 
Nordeus je osnovan 2010. godine i jako brzo je počeo da beleži veliki rast, te danas predstavlja jednu od najuspešnijih kompanija u srpskom gejmingu, a verovatno i jednu od najuspešnijih kompanija u Srbiji. Sa vrhunca uspeha u prvim godinama Top Elevena, ovaj naslov je prolazio niz raznih promena i pratio trendove u industriji, dok se nedavno našao na petom mestu jednog izveštaja o fudbalskim igrama koje najviše prihoduju. Pored igre Top Eleven, kompanija je lansirala još jednu fudbalsku igru, kao i jednu epsku strategiju.
 
Nordeus ima međunarodnu reputaciju, i između ostalog je 2011. odneo nagradu za najbolji evropski gejming startap. U Srbiji se naširoko smatra poželjnim poslodavcem i svakako je odigrao ogromnu ulogu u inspirisanju velikog broja domaćih profesionalaca i preduzetnika da mogu napraviti veliki uspeh na svetskom tržištu iz Srbije.
 
Pored poslovnih aktivnosti, imali su i brojne društveno odgovorne aktivnosti, poput humanitarnih akcija, upravo pokrenute fondacije i kao suosnivači Srpske asocijacije industrije video igara (SGA) i Inicijative Digitalna Srbija (DSI).
 
Take-Two je postao zainteresovan za Nordeus još 2014. godine, a interesovanje nije opalo nakon neuspešnog razgovora o akviziciji. Kako se navodi, igra Top Eleven postoji 10 godina i ne prestaje sa rastom, baš kao i sam Nordeus, pa su iz kompanije smatrali da je sada došao pravi trenutak za novi pokušaj.
 
- U pravljenju poslova, pogotovu u sferi free 2 play mobilnih igara, gde se sreća menja iz meseca u mesec, prilikom akvizicija treba obratiti pažnju da ne uhvatite nož koji pada, da kupite preduzeće koje ide nadole. Ovde je baš suprotno, kompanija raste iz meseca u mesec. Mislim da nam je tajming savršen - rekao je Majkl Voroš, šef korporativnog razvoja Take-Two.
 
Nordeus je treći po redu izdavač mobilnih igara kog je Take-Two kupio, a prethodno su kupili Social Point i Playdots. Kako navode iz kompanije, ovo je prilika da se fragmentirano tržište F2P igara konsoliduje i iskoristi pun potencijal koje Srbija ima za razvoj igara.
 
Više informacija o akviziciji može se naći na MCVuk. Za sada neće biti promena u poslovanju kompanije, i tim od 180 zaposlenih će nastaviti da radi pod vođstvom istog direktorskog tima.
 
Ovo je jedna od najznačajnijih akvizicija ovog tipa u srpskoj IT industriji, a od skorašnjih se sa njom mogu uporediti Nutanix-ova akvizicija Frame-a, Playrix-ova akvizicija Eipix-a, kupovina 3lateral-a od strane Epic Games, i kupovina Mad Hat Games od strane švedske Embracer grupe.
 
eKapija
Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar