Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Koliko vam je potrebno vremena da složite Rubikovu kocku, minut ili čitava večnost: Nikola iz Čačka preko interneta savladao tu veštinu i pobedio na takmičenju

post-title
Foto: RINA


Čačak - Ove godine obeležava se 45. godina od postojanja Rubikove kocke, a u čačanskom Domu kulture tim povodom juče je održano takmičenje u brzini njenog sklapanja..
Ljubitelji Rubikove kocke imali su priliku da odmere svoje veštine, ipak kažu za dobar rezultat presudan je trening. Na takmičenju je učestvovalo oko dvadesetak mališana iz Čačka i okoline.


„Postoje algoritmi po kojima se slaže i pomoću njih znam situaciju i tako rešim. Sa dovoljno treninga mislim da je prilično lako, samo treba dosta vremena. Rekord mi je 40 sekundi, ali uglavnom sklapanje traje oko minut”, rekao je takmičar Boris Radojičić.


Neki poput Nikole Jokića slaganje su usavršili na društvenim mrežama i ove godine odneli pobedu, jer najbrže složena kocka bila je upravo ona u njegovim rukama.


„Prvo sam pogledao video na jutjubu, onda sam naučio početničku metodu , pa sam prešao na napredni nivo. Bilo je veoma zanimljivo, malo me je uhvatila trema u početku, ali posle me je prošlo. Mogao sam bolje, ali prvo mesto je prvo mesto ”, rekao je pobednik ovogodišnjeg takmičenja.


Podršku takmičarima pružio je i prvak Srbije u brzini slaganja Rubikove kocke Aleksa Radovanović.


„Kocku slažem od 2015. godine, odnosno već šest godina, nije teško složiti kocku, ali je potrebno dosta vežbe da bi se postigla neka određena brzina. Mislim da je ovo jako lep događaj, nije ovo zvanično takmičenje, ali je svakako lepo što ima dosta zainteresovanih i sviđa mi se što se Rubikova kocka popularizuje kod dece”, rekao je Aleksa.


Svi oni godinama vežbaju kako bi svoje veštine i brzinu samo u nekoliko sekundi pokazali i kako bi oni bili baš ti koji će u rekordnom roku složiti ovu čarobnu kocku.
Rubikova kocka je mehanička igračka koju je 1974. godine[1] izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik. Sastavljena je od 26 manjih plastičnih kocaka koje se vrte oko središnjeg jezgra. Svaka od šest stranica koje čine kocku u rešenom obliku je različite boje.


Smatra se jednom od najprodavanijih igračka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona primeraka.


RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar