Pretraga vestiZa prečišćavanje otpadnih voda u Gornjem Milanovcu država izdvaja 5 mil EUR - Talog će se koristiti kao biomasa za grejanje

post-title
Foto: MNA/Miloš Lukić


Od ukupnog novca, koji će u oko 20 gradova i opština Srbije, a preko Ministarstva zaštite životne sredine, biti uložen u obnovu i izgradnju prečistača otpadnih voda, opština Gornji Milanovac, prema najavama, trebalo bi da dobije 5 miliona EUR za rekonstrukciju i poboljšanje prečistača na Despotovici u Mlakovcu.
 
Kako je izjavio predsednik opštine, Dejan Kovačević, 90% ove sume biće iskorišćeno za prečistač, a 10% uloženo u kanalizacionu mrežu gde je to procenjeno kao najpotrebnije. Nakon rekonstrukcije, sa prečistača u Mlakovcu, taložni materijal trebalo bi nadalje da se koristi kao gorivo u najavljenoj novoj kotlarnici daljinskog grejanja, predviđenoj da radi na biomasu. Od izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda, 1992. godine, nije u potpunosti profunkcionisao ceo sistem, zamišljen i kao reciklažni.
 
– Hoćemo sada da zaokružimo ceo taj ciklus. Naš predlog biće da uradimo i preradu onih čvrstih ostataka prečišćavanja, da ih koristimo, u zavisnosti od projekta koji budemo izabrali kad Ministarstvo raspiše javni poziv za projektovanje i izgradnju, kao deo materijala za loženje u novoj kotlarnici na biomasu, uz onaj koji će biti od drvnih ostataka – pojašnjava Kovačević.
 
– Deo od tih 5 miliona EUR koristiće se i za dogradnju postojećih kanalizacionih sistema na teritoriji grada. Za sada sigurno znam da će se od toga raditi deo Lunjevice, koji nema kanalizaciju, deo Velereči oko Ulice Dragiše Nikolića, i još neki manji delovi grada, kako bismo ih povezali na kolektor - kazao je on.
 
Čvrsti otpad sa prečistača u Mlakovcu do sada se odvozio i skladištio neiskorišćen na obližnju vujansku deponiju, odakle se preko odvodnjavanja deponije opet delimično vraćao na postrojenje. Kako ističe Kovačević, i sam kapacitet prečistača biće povećan, srazmerno povećanju broja stanovnika u Milanovcu. Ceo iznos ovog ulaganja dolazi iz republičkog budžeta.
 
Nakon što ministarka Irena Vujović bude objavila konačnu listu gradova i opština gde će biti ulagano, očekujemo da se odabere projektant i izvođač radova, da se do kraja ove godine uvedu u posao, i da iduće otpočnu radovi, – najavio je Kovačević.
 
Poslednja, delimična rekonstrukcija postrojenja za preradu otpadnih ovoda u Mlakovcu, bila je 2010. godine. Prema podacima JKP Gornji Milanovac, u čijem je sistemu i nadležnosti prečistač na Despotovici, kroz njega se prosečno obrađuje 130 l/s otpadne vode. U stanju u kakvom se sada nalazi, obavlja procese uklanjanja krupnog materijala, izdvajnja peska i plivajućih materijala, taloženja na primarnom taložniku, aerobne razgradnje organskih materija, uduvavanja vazduha preko difuzora, finalnog taloženja sa recirkulacijom mulja, presovanja i odvoženja mulja na deponiju.
 
GMinfo/eKapija


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar