Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Fond PIO prvi put od 1992. isplatio penzije bez dotacija

post-title


Sa isplatom penzija dešava se ono što nije decenijama – mesečna isplata finansira se iz uplate doprinosa zaposlenih. Od početka godine naplata doprinosa je veća za 36%, a nadležni to objašnjavaju povećanjem zaposlenosti.
 
 
Sedamdesetih godina kada je četvoro radilo, a jedan primao penziju, iz tadašnjih SIZ-ova je prelivalo, pa se od doprinosa gradila Gazela i Sava centar. U osamdesetim bilo je taman za penzije. Početkom devedesetih ta organizacija prerasta u Fond PIO koji se stalno dotira iz državnog budžeta.
 
- Ono što je jako dobra vest za našu zemlju jeste da je prvi put u istoriji od kad postoji od 1992. godine Fond PIO samostalno isplatio penzije za tekući mesec - kaže Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO.
 
Od 58 milijardi dinara, koliko je potrebno za mesečnu isplatu penzija, u junu je pokrivena isplata za milion i 400.000 penzionera koji su nekad bili zaposleni, dok je država sa 11,5% dotirala isplatu poljoprivrednim i penzionerima koji su ranije samostalno obavljali delatnost. Ukupna dotacija 2012. godine za sve penzije bila je preko 48%, 2016. se smanjila na 35%, a prošle godine na 20%.
 
- To je direktan pokazatelj ekonomskog osnaživanja države, povećanja stope zaposlenosti, smanjivanja sive ekonomije i nadamo se da će se ovo nastaviti i u narednom periodu - navodi Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja.
 
Preokrenut je trend koji je pretio izjednačavanjem broja zaposlenih i penzionera. U nadležnom ministarstvu kažu da je sada 1 na prema 1,6 u korist zaposlenih koji uplaćuju doprinose. Oko tri milijarde dinara doprinosa, mesečno stiže od firmi koje su iskoristile mogućnost da zbog korone obaveze iz prošle godine izmiruju u ovoj.
 
- Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje jesu ostvareni u iznosu od 288,1 milijardu dinara i moram da kažem da je taj trend rasta značajan i u principu konstantan - naglašava Mira Stanojev iz Poreske uprave.
 
- Imajući u vidu da u prvoj polovini ove godine je za oko 64 milijarde dinara više novca u budžetu PIO fonda, nego što je to bilo prethodne godine, sa rastućim trendom možemo očekivati da će se sve više smanjivati potreba za bilo kakvom dotacijom - poručuje Kisić Tepavčevićeva.
 
Od 708 milijardi dinara, potrebnih u ovoj godini za isplatu penzija i ostalih davanja, Fond je računao na 153 milijarde iz državnog budžeta. Ostaje da se vidi koliko je zaista i neophodno.
 
RTS/eKapija


Komentari
Ostavite komentar