Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Upoznajte srpsku atletsku princezu - Ivanu Ilić

post-title
Foto: Ivana Ilić privatna arhiva


Postavila je sebi cilj. I ka njemu se kreće neverovatnom brzinom. Ivana Ilić je na Evropskom prvenstvu za juniore osvojila prvu medalju za Srbiju u sprintu, a za Sport Klub je govorila o finalnoj trci u Talinu i očekivanjima od seniorske karijere.

Ivana je juniorska vicešampionka Evrope. Mlada srpska atletičarka i članica Čačanskog atletskog kluba (ČAAK) finalnu trku istračala je za 11.42 sekunde i kao druga je prošla kroz cilj.

Postala je 19-godišnjakinja prva atletičarka sa prostora Srbije, ali i nekadašnje SFRJ, koja je osvojila odličje u jednoj od najatraktivnijih atletskih disciplina na juniorskim šampionatima Starog kontinenta.

“Još nisam svesna, još sam pod utiskom”, rekla je Ivana.

“Drago mi je što je konačno u sprintu osvojena medalja. Želim da se zahvalim svima na podršci”.

Finalna trka bila je izuzetno uzbudljiva, a Ilićeva je otkrila o čemu je razmišljala kada je prošla kroz cilj.

“Samo sam čekala da vidim rezultate, da vidim jesam li uspela da uzmem tu istorijsku medalju. Kada sam videla da sam čak druga, bila sam jako srećna”.

Pred početak borbe za medalje nije bilo treme.

“Iskreno, uvek sam tada jako opuštena. Dobro sam startovala i dobro sam trčala do samog kraja”.

Ivana je ove sezone postavila i novi juniorski rekord Srbije u istoj disciplini, a potom ga nekoliko puta popravljala. Zbog toga su očekivanja od kontinentalnog šampionata bila velika.

“Pred polazak u Talin cilj mi je bio da uđem u finale trka na 100 i 200 metara. Kada se uđe u finale onda je sve moguće”, rekla je 19-godišnjakinja, koja je u finalnoj trci na 200 metara zauzela četvrto mesto.

Posle Ivane Španović, srpska ‘kraljica sportova’ dobila je još jednu vedetu sa istim imenom.

“Ona mi je i čestitala. Stvarno je super”, otkrila je Ilićeva.

Na pitanje ima li uzora, još jednom je mlada atletičarka pomenula iskusniju sunarodnicu.

“Uzori su mi Novak Đoković i Ivana Španović. Divim se svemu što čine za našu zemlju”.

Uskoro bi 19-godišnjakinja mogla da se nađe na istim mitinzima i takmičenjima sa proslavljenom skakačicom udalj, pošto će od naredne sezone biti seniorka.

“Biće jako težak taj prelazni period. Ali sledeće godine se kod nas održava Svetsko prvenstvo i nadam se da ću uspeti da ispunim normu”, optimistično zaključuje evropska juniorska vicešampionka.

Dukanac: Mnogo toga smo žrtvovali za ovo srebro

Velike zasluge za uspeh koji je Ivana Ilić ostvarila u Talinu pripadaju i njenom treneru Draganu Dukancu.

“Bilo je predivno. Nadamo se da će biti još ovakvih trenutaka… Dugo su trajale pripreme, mnogo stvari smo žrtvovali, možda i tri zlatne medalje na Balkanijadi. Nismo otišli kako bismo u što boljoj formi došli na Evropsko prvenstvo. Ostalo nam je još jedno takmičenje, planetarni šampionat i nadam se da ćemo se i tada vratiti sa dobrim vestima”, poručio je Dukanac.

Svetsko prvenstvo za juniore na programu će biti od 17. do 22. avgusta u Keniji.

“Na svetskom šampionatu nadam se dobrom uspehu. Neću da pričam unapred, videćemo. Ona ima 11. rezultat na svetu na 100 metara. Sve je moguće. Finale je veliki uspeh. Onda je sve moguće”.

Od naredne sezone Ivana će se takmičiti u seniorskoj konkurenciji.

“Sarađujemo sa Atletskim savezom i plan je da Ivana postane kvalitetna seniorka. Idemo u tom pravcu, dve godine radimo na tome. Ovo govori da smo na dobrom putu”, poručio je Dukanac.

Sport klub



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar