Pretraga vesti



Janko Lukić iz Kragujevca, najbolji frulaš 34. Sabora frulaša ,,Oj Moravo“

post-title
Foto: TV Lav plus


Proglašenjem Majstora  frule  ,  naujboljih  dueta i  solista u  moernom  sviranju frule u  Prislonici je završen  34. Sabor  frulaša ,,Oj  Moravo“. Janko  Lukić iz  Kragujevca proglašen je  za  najboljeg  frulaša ovogodišnjeg Sabora. Dodeljena mu je  titula  majstorskog pisma  odnosno  majstora frule  . U  kategoriji  dueta  prvo mestio su zauzeli  brat i sestra Svetozar i Jelisaveta  Šutić iz  Beograda. U  kategoriji   savremenog sviranja  drugu nagradu je osvojio Aleksa  Miletić iz  Starčeva.

Sabor  frulaša je  održan uz  poštovanje svih protivepidemijskih mera  i bez ikakvih incidenata. Predsednik Saveta  sabora  Zoran Rajičić  naglašava da je  vašno Ono što  je  na  manifestaciji bilo  mnogo  novih  frulaša koji su se prvi put  pojavili, mnogo mladih frulaša u kategoriji izvornog  sviranja . ,, To garantuje da frula ima  perspektivu u Srbiji i da se tradicionalni način sviranja neća ugasiti“,  rekao je Rajičić.

Drugi dan Sabora  obeležilo je i takmičenje  mladih frulaša, poseta manastira  Vujan  , odakle je sve počelo, uvaženih  gostiju iz  različitih oblasti društvenog  života ,  duodrama o  Milevi Marić Anštajn  u izvođenju  glumice Jelene Mile koja   je u  Prislonici  sa svojim izvođenje  monodrama  gostovala već nekoliko puta. Pred početak   takmičenja  Zlatna frula  domaćin  Sabora  , akademik   Darko Tanasković održao je besedu o  fruli. Takmičare je pratio orkestar Bobana Prodanovića, a program je  vodila Svetlana Radosavljević.

Tokom dva dana, koliko je Sabor  trajao, uživali su  ljubitelji ovog starog  instrumenta u  lepom ambijentu  Prislonice ,  zvucima  frule na svakom koraku, dečjoj graji, šarenim  tezgama ,   dok se selom  širio  miris  kuvanog kupusa , pečenja,  pljeskavica. Sabor  je bio , a vredni organizatori već sadsa imaju viziju  kako će izgledati  smotra  naredne  godine, jubilarni  35. Sabor  frulaša ,,Oj Moravo“. 

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar