Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Preminuo muzičar Novica Negovanović

post-title


Harmonikaš Novica Negovanović preminuo je u 76. godini života

Kolege se opraštaju od njega na društvenim mrežama, a među prvima je to učinio Aleksandar Sofronijević.

- Jutros rano smo izgubili velikana srpske harmonike, pesme, kolegu, druga, brata, ali i oca i našeg deku, čika Novicu Negovanovića. Duša me boli dok ovo pišem, ne želim da verujem da te nema više. Odmori dušu dobri moj Nole, neka ti je večna slava i putuj sa anđelima. Volimo te, slušamo, pominjemo i sviramo zauvek dok nas ima - poručio je Sofronijević.

 

Novica Negovanović rođen je 1945. godine u Adranima kod Kraljeva. Njegov muzički talenat dolazi do izražaja još u petoj godini njegovog života. Odrastao je u muzičkoj porodici, otac i stric svirali su harmoniku i od tada počinje njegov interes za ovaj instrument. Bio je toliko talentovan da je njegov prvi nastup bio već u prvom razredu osnovne škole. Sa stricem i ocem svirao je na mnogim veseljima.

 

U to vreme organizovana su opštinska takmičenja na kojima je učestvovao, i na mnogima je pobeđivao. Pevao je i svirao po svim okolnim mestima, a na repertoaru je imao veliki broj pesama.

 

 

Godina 1966. bila je prekretnica u životu Novice Negovanovića. Ta godina obeležila je njegovu karijeru. Na takmičenju harmonikaša u Soko Banji dva puta osvaja prvo mesto, kao solista i kao duet harmonika sa Draganom Matićem Žilićem. Tu je poneo titulu prve harmonike Jugoslavije.

 

U godinama između 1970. i 1980. Novica Negovanović je bio među najpopularnijim jugoslovenskim harmonikašima. Njegove izvrsne interpretacije svojih kola (među kojima treba naročito istaći „Pericino kolo“) delovale su tako sveže i moderno da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikaša. Bio je na putu da postane harmonikaška velesila, ali tada se odrekao solističke karijere harmonikaša, a više se eksponirao kao pevač i stvaralac novih pesama.

 

Deset godina Novica je radio kao glavni muzički urednik u Produkciji gramofonskih ploča i muzičkih kaseta „Jugodisk“ u Beogradu. Od 1989. do 2003. godine Novica je živeo i radio u Americi. U svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je na mnogim festivalima, turnejama, koncertima i humanitarnim koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

 

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar