Pretraga vestiManje organizovanih svadbi, manje i novorođenih beba: Epidemija korona virusa negativno uticala na rast nataliteta u Gornjem Milanovcu

post-title
Foto: RINA


Gornji Milanovac – Strah za zadravlje, ali i nemogućnost održavanja svadbenih veselja tokom epidemije korona virusa negativno su se odrazile i na natalitet u Gornjem Milanovcu. Od početka ove godine do kraja avgusta  bilo je 193 porođaja što je za 35 odsto manje u odnosu na prošlu godinu,  do kraja se očekuje 20 odsto porođaja manje, a slično je i u ostalim gradovima širom Srbije.

„U situaciji sa Kovidom kojoj smo izloženi, trudnice treba da izbegavaju gužve, konzumiraju umerenu hranu sa puno voća i povrća i da svaki trenutak lepog vremena iskoriste za šetnje i boravak na suncu, savetuju lekari. Studije su pokazale da dojenjem bebe majka ne može preneti korona virus, ukoliko je pozitivna, dete može primati na podoj ili ostaviti zalihe mleka izmazanjem“,  rekao je dr Dragan Perišić, načelnik Službe za akušerstvo i ginekologiju Opšte bolnice.

Kada je u pitanju način porađanja, odnos spontanih porođaja i carskih rezova je ujednačen, 50 :50%. Kada se govori o trudnoći, lekari kažu da je njen početak najrizičniji.

„Tada buduće majke treba posebno da čuvaju i sebe i bebu, oko 12. nedelje trudnoće, je faza organogeneze, kada se bebi razvijaju organi.  Kako se bliži termin porođaja, i bebin iminološki sistem je jači i otporniji na viruse“, kaže dr Perišić.

Prijem i rad na odeljenju obavlja se pod epidemijskim merama, uz testiranje svih pacijentkinja, pa u porodilištu i na Odeljenju ginekologije nije bilo infekcije korona virusom.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar