Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Izuzetno areheološko otkriće na Rudniku: Veličanstvena građevina sa visokim zidovima i odvodnim kanalima, svedoči životu u srednjem veku i čuva istorijske tajne

post-title
Foto: RINA


Iza areheologa koji se basve sitraživanjem na Rudniku ovo je jedna od najuspešnijih godina. Na lokalitetu Drenje- Kojovača otkrivena je grandiozna građevina za koju se pretpostvalja da je iz srednjeg veka, a njeni gabariti se ne mogu naslutiti.

„Naš cilj je da saznamo otkud ovde toliki odvodni kanali, zbog čega je zid ove visine, da li je u pitanju podrumski prostor i još mnogo pitanja očekuje odgovore do kojih ćemo doći uz pomoć arheologa. Ovde imamo dosta nalaza, pre svega keramike koja će ići na dalju obradu i dosta novčića koji su nastali u vreme kralja Dušana, pre 1345. godine i to će biti sjajan doprinos da se arheološka zbirka Muzeja proširi“, istakao je Aleksandar Marušić direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Povodom završetka ovogodišnjih arheoloških istraživanja na prostoru gornjomilanovčke opštine koje u okviru svog redovnog plana obavlja Muzej rudničko-takovskog kraja, Dejan Kovačević predsednik opštine posetio je lokalitet Drenje-Kojovača na Rudniku.

Saznanja do kojih arheolozi dolaze veoma su  značajna, jer otkrivaju ko je sve živeo na lokalitetu i od kada uopšte datira civilizacija na Rudniku. Opština Gornji Milanovac zainteresovana je da se ovakva nalazišta konzerviraju i da budu dostupna svim posetiocima.

„Kroz razgovor sa direktorom Muzeja došao sam do informacije da je Ministarstvo ove godine sa milion i 100 hiljada dinara finansiralo ova arheološka istraživanja, a dogovorili smo se i da Muzej uputi dopis opštini Gornji Milanovac sa katastarskim parcelama na kojima se nalaze objekti, obzirom da su naručili dubinsko snimanje po osnovu kojeg će doći do saznanja gde se sve nalaze građevine ispod zemlje. Opština Gornji Milanovac će učestvovati u otkupu parcela kako bi ovo ostalo trajno, da svi posetioci koji dolaze na Rudnik mogu da pogledaju ostatke davnih civilizacija“, naveo je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac.

Predsednik opštine i direktor Muzeja razgovarali su danas i o mogućnosti osnivanja novog Muzeja na Rudniku ili izdvojenog dela muzeja rudničko-takovskog kraja, ali kako su rekli, dosta toga treba razmotriti pre realizacije, jer je planirano da i u zgradi budućeg Vizitorskog centra bude formiran deo muzeja rudarenja.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar