Pretraga vestiReka Rzav ponovo presušuje, a dobra hidrološka situacija u Zapadnoj Srbiji kratko je trajala: Stroge restrikcije uvedene u Arilju, Požegi , Lučanima i Gornjem Milanovcu

post-title
Foto: RINA


Arilje/Požega/Lučani –  Usled novog sušnog perioda hidrološka situacija na vodozahvatu Ševelj  na sistemu Rzav opet je alarmantna, a do potrošača se destribuira oko 400 sekundnih litara vode, što je vištruko manje od prosečne količine vode. Najkritičnija situacija ponovo je u opštinama koje namaju svoja lokalna izvorišta.

„Prinuđeni smo ponovo da uvdedemo restrikcije u visinskim selima i prigradskim naseljima. Oni vodu imaju u periodu od pet do sedam sati ujutru, kao i od 14 do 21 sat, u ostalim satima ona je isključena. Ponovo apelujemo na sve građane da vode računa i ne troše vodu neracionalno“, rekao je za RINU Predrag Maslar predsednik opštine Arilje.

Teško stanje u vodosnabdeavnju ponovo je i u Požegi, koja dobija oko 60 sekundnih litara vode, a potrbeno joj je minimum bar tri puta više. Restrikcije su opet uvedene u selima, a meštani vodu dobijaju uz pomoć cisterni.

„Poboljšana hidrološka situacija je kratko trajala, jer već 2. septembra fabrika vode „Rzav“ ponovo uvodi restikcije vode i počinje smanjenje proizvodnje. Požega ima ugovoreno 200 litara vode u sekundi, sa 150 litara može da snabde sve svoje korisnike“, rekao je Miljko Kragović, direktor JKP „Naš Dom“ Požega.

Restrikcije su uvedene i u opštinama Lučani i Gornji Milanovac, na građane se apeluje da vodu koriste samo u namenske svrhe, a ukoliko pojedinci budu zalivali bašte, njive i pločnike biće isključeni sa vodosistema.

RINAKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar