Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Škabova „odmetnostˮ bez straha: Promovisane dve knjige repera Boška Ćirkovića Škaba

post-title
Foto: Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis"


Promocija dve knjige rep pevača Boška Ćirkovića Škaba i člana grupe „Beogradski sindikat” kao i nastup ovog izvođača održani su u četvrtak, 23. septembra na programu „Stihom protiv straha” u Gradskoj biblioteci Čačak. Razgovor sa poznatim muzičarem vodila je Sofija Dimitrijević u ime Udruženja „Irmos”. Iako su pomenuti svi naslovi Škabovih publikacija koje su do sada objavljene, najveći akcenat u razgovoru stavljen je na knjigu poezije „Odmetnost” i poslednju objavljenu zbirku „Vukjaklija”. Na početku razgovora voditeljka programa se dodatkla stihova pesme koja otvara knjigu simboličnog naziva „Odmetnost”. Boško Ćirković je stihovima u ovoj knjizi izrazio kritičku misao prema opštem stanju u društvu i pojavama kojima smo svakodnevno okruženi.

Posebna pažnja tokom promocije posvećena je čitanju Škabove poezije, a naročit u delu zbirke koji nosi naziv „Mračan tok svestiˮ jer obiluje pesničkim slikama i metaforama. Kao glavni motiv ovog ciklusa, idejno se provlači pacov: „prljavi sokak” kao mesto u kom on obitava, „stomak pun otrova” i „grč strašnih bolova” koji ga opisuju. Slika se upotpunjuje okončavanjem života jednog „nebitnog pacova”. Ćirković je osvetlio koliko je ovaj motiv individualan, a koliko je negde opšta slika pojedinca u današnjem društvu i da li je to „večna tama”. Autor kao veliki poklonik strip kulture i animiranog filma je odlučio da na korici knjige bude pacov koji jede sam svoj rep, odnosno predstavlja začarani krug u životnom ciklusu. Škabo ovim pesmama izražava bunt, jer ne želi da bude deo takvog okruženja koji vodi ka ropstvu i gubljenju lične slobode. Ujedno to je poruka i za sve mlade da se ne predaju što je posebno dočarao stihovima „Volim da se borim. Borim da se volim. Kroz oluje brodim, zajedno sa ljudima svojim.”

Četvrta Ćirkovićeva poetska zbirka „Vukjaklija” još više produbljuje motive egzistencije, slobode i opšteg pada društva uz novoobrađene motive transhumanizma kojima se današnji čovek bez virtuelnih lanaca jedino može suprostaviti pravom ljubavlju kojoj nema mesta na tržištu. Ovo je bio odličan uvod u muzički deo večeri na kome je popularni reper izveo autorske pesme kao i numere popularnog „Beogradskog sindikata”.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar