Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dečja nedelja u Kraljevu - gradonačelnik razgovarao sa osnovcima

post-title
Foto: Press služba


Grad Kraljevo se i ove godine uključio u program obeležavanja Dečje nedelje koji, pod motom: „Dete je dete da ga volite i razumete“, sprovodi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u saradnji sa organizacijom Prijatelji dece Srbije.Tim povodom, u amfiteatru Osnovne škole „IV kraljevački bataljon", gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je, zajedno sa koordinatorom Kancelarije za mlade Nikolom Pantovićem i rukovodiocem Školske uprave Kraljeva Bojanom Marinković, razgovarao sa učenicima VI, VII i VIII razreda, članovima Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima.

Kraljevačke osnovce je zanimalo sa kojim vrstama problema se susreće prvi čovek grada i kako je to biti gradonačelnik u Kraljevu, šta je to Kancelarija za mlade i koje sve aktivnosti ima, šta gradonačelnik misli o obrazovnom sistemu i da li postoji razlika u obrazovanju danas i kad je on bio osnovac, kao i šta on može da uradi za ekološku sliku grada i kako lokalna samouprava može da popravi položaj dece...

„Kada obilazimo škole, prosto ne možemo nekada ni da verujemo kako mala deca, koja imaju sedam ili osam godina, znaju kako funkcioniše sistem, znaju mnogo i o prirodi, o našem društvu, mnogo čitaju i uče. Mislim da su današnja deca jako pametna, ali i da ne bi trebalo da koriste računar i mobilne telefone, već treba da više vremena provode baveći se sportom, u prirodi. Današnje vreme je nešto drugačije u odnosu na ono kad smo mi odrastali“, izjavio je Terzić.

Prema rečima rukovodioca Školske uprave Bojane Marinković, u skladu sa ovogodišnjom temom, Dečja nedelja posvećena je dečjim pravima.
„Ove godine sve škole su se odazvale obeležavanju Dečje nedelje, a osim Školske uprave, ove aktivnosti podržali su i lokalna samouprava i Kancelarija za mlade Gradske uprave. Zbog epidemiološke situacije odlučili smo da posetimo samo jednu školu i da učenicima damo priliku da pitaju ono što ih interesuje“, pojasnila je Bojana Marinković.

Direktorka OŠ „IV kraljevački bataljon" Marina Vučinić istakla je da je u njihovoj školi svaki trenutak posvećen deci. U okviru obeležavanja Dečje nedelje đaci su ugostili kraljevačkog pesnika Dejana Aleksića, predškolci su posetili Vatrogasni dom i Ekološku kuću, a učenici trećeg i četvrtog razreda pravili su igračke od recikliranog materijala sa svojim starijim drugarima iz Vršnjačkog tima.

„Rad svake škole mora biti u skladu sa lokalnom zajednicom i jako je bitna podrška i saradnja sa Gradom. Ovo je jedan lep povod da učenici direktno razgovaraju sa gradonačelnikom i predstavnicima lokalne samouprave, da izraze svoje želje, zahteve i probleme i možda dobiju mogućnost da im se ispuni neka želje ili očekivanje“, izjavila je direktorka.

Najveća nacionalna manifestacija za decu, koja se održava svakog oktobra, ima za cilj kontinuirano poboljšanje položaja deteta u društvu, popravljanje njihovog statusa u porodici i školi, kao i stvaranje okruženja koje podstiče razvoj dece i omladine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar