Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kulturno ruglo sagrađeno pre pola veka: Šumska kuća na Ravnog Gori zapuštena i oronula, a gazde nema (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Gornji Milanovac - Reklo bi se, ne samo po ovom primeru, da su nečije dobre i vredne ruke, nekada davno, imale druge namere.

Ili, ako smo dobronamerni, a nedovoljno informisani, pitaćemo na osnovu viđenog, šta danas ovde rade "Srbijašume"?

Ili, ako ne rade ono što bi trebalo da rade, ko im brani i zašto to ne rade?

Reč je o Šumskoj kući na Ravnoj gori, u ataru sela Koštunići, u opštini Gornji Milanovac, o šumskoj kući potpuno zapuštenoj, devastiranoj i uništenoj, za koju je nazovinadležno JP "Srbijašume", kojem, svakako, stanje objekta nimalo ne služi na čast, a koju je narod Ravne gore radio na "mobu".

1633936583gornji-milanovac-sumska-kuca-oronula-fotorina5

Danas je to ruglo, veliko ruglo, a zdanje je sagrađeno polovinom prošlog veka kulukom narodnim, u nju su utkane generacije i generacije...

Objekat je, prema onome što se može videti i uočiti, lepo građen od tvrde građe ravnogorskog kamena i zgrada je i dalje u solidnom izdanju, ali je nemar učinio svoje.
Meštani i komšije ispričali su ekipi RINE da se svakog dana odvoze drva, čak po dva-tri dupla šlepera.

Postavlja se osnovno pitanje Srbijašumama, kako je moguće da im to nije teško i da se za to nađu sredstva, a za elementarno održavanje Šumske kuće na Ravnoj gori se nema!?

Takođe, saznajemo da je ova Šumska kuća izdata na korišćenje i upravljanje jednoj firmi iz Arilja zbog čega se opravdano pitamo, a ipak verujemo, da ista neće dopuštati da se ovo sramotno stanje održi i da će se uhvatiti u koštac s problemima.

Inače, zdanje se nalazi u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa na Ravnoj gori, jednom od zaista najlepših i najčistijih predela Srbije, obraslih i bogatih najkvalitetnijom bukovom šumom.

1633936569gornji-milanovac-sumska-kuca-oronula-fotorina1

Sličan primer poput ovog nalazi se na Rudniku, i u pitanju je takođe Šumska kuća, koja je u odnosu na "ravnogorsku" u kudikamo dobrom stanju, ali uz vidan nedostatak organizacije poslovanja, planiranja i budućih ulaganja - koji bi umnogome doneli preko potrebnu korist svima, pogotovo onome ko bi se pozabavio pravim i suštinskim unapređenjem ovog objekta - Srbijašumama!

Verujemo da će se, čitajući ove redove, pronaći neko ko će učiniti više, napraviti korak veći od dobre ideje i vratiti stari sjaj nekadašnjim objektima, pravu vrednost na svoje mesto, a ljude u prirodno okruženje svoje zemlje, kako ne bi bili prinuđeni da biraju za odmor prirode drugih zemalja, u neznanju kakva je njihova.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar