Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiZakerberg predstavio novo ime Fejsbuka

post-title
Foto: Reuters/ Dado Ruvic


Izvršni direktor i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg najavio je u četvrtak na sastanku održanom u virtuelnoj i proširenoj realnosti da će novo ime tehnološkog giganta biti „Meta”. „Mi smo kompanija koja gradi tehnologiju za povezivanje”, rekao je Zakerberg.

Mark Zakerberg je rekao da „zajedno možemo konačno staviti ljude u centar naše tehnologije. I zajedno možemo otključati mnogo veću ekonomiju kreatora”.

 

„Da odražavamo ko smo i šta se nadamo da ćemo izgraditi”, dodao je Zakerberg.

Rekao je da ime Fejsbuk ne obuhvata u potpunosti sve što kompanija radi.

„Trenutno je naš brend tako čvrsto povezan sa jednim proizvodom. Ali, vremenom, nadam se da ćemo biti viđeni kao metaverzalna kompanija”, naveo je Zakerberg.

Fejsbuk je pokazao seriju konceptualnih video-snimaka koji su istakli viziju metaverzuma, tako što možete da pošaljete svoj hologram na koncert na kom je vaš prijatelj, koji tamo prisustvuje u realnosti, sedenje oko virtuelnih stolova za sastanke sa kolegama ili igranje video-igara sa prijateljima.

Platforma će omogućiti korisnicima da prilagode avatare i digitalne prostore, i da digitalnu kancelariju mogu da ukrase slikama, video-zapisima, čak i knjigama.

"Kada svojim roditeljima pošaljem video sa svojom decom, oni će se osećati kao da su tu u pravom trenutku, a ne kao da mi virimo kroz mali prozor", rekao je Zakerberg. 

Zakerbergov avatar je najavio i da će Mesindžer pozivi dolaziti u VR tehnologiji, da planira da upravlja virtuelnim tržištem gde programeri mogu da prodaju virtuelnu robu i novi početni ekran u Okulus kvestu, kako bi ćaskanje i igre u virtuelnom svetu učinili više društvenim.

"Vaši uređaji više neće biti u fokusu vaše pažnje. Počinjemo da vidimo da se mnogo ovih tehnologija spaja u narednih pet ili deset godina. Mnogo toga će postati mejnstrim i mnogi od nas će stvarati i naseljavati svetove koji su isto toliko detaljni i ubedljivi kao ovaj, na dnevnoj bazi", kazao je direktor tehnološkog giganta.

Veruju, dodaje, da će metaverzum biti naslednik mobilnog interneta.

"Moći ćemo da se osećamo prisutnima – kao da smo tu sa ljudima, bez obzira na to koliko smo međusobno udaljeni. Moći ćemo da se izrazimo na nove radosne, potpuno impresivne načine. Najbolji način da razumete metaverzum je da ga sami doživite", dodao je Zakerberg, iako je naveo da "još ne postoji u potpunosti".

U metaverzum samo ove godine uloženo deset milijardi dolara 

Najavljujući u avgustu planove za budućnost kompanije, Zakerberg je rekao da je njegov cilj da Fejsbuk pomogne u izgradnji "metaverzuma", reči koja kao da je postala opsesija za svakoga ko pokušava da se bavi predviđanjem finansijskih tokova, i na taj način profitira, najpre od novih tehnologija.

Samo u projekat stvaranja metaverzuma Fejsbuk je u ovoj godini uložio deset milijardi dolara, dvostruko više nego što je potrošio na sigurnost i bezbednost na platformi, prenosi Gardijan.

U nedavnim izveštajima o zaradi, kompanija je objavila da je segment virtuelne stvarnosti porastao do te mere da će sada zasebno izveštavati o prihodima, deleći proizvode u dve kategorije.

Te kategorije uključuju "porodicu aplikacija" – Fejsbuk, Instagram, Mesindžer i Votsap, i proizvode "laboratorije realnosti" u koje spadaju AR i VR, i sa njima povezani hardver.

RTSKomentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar