Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čuvamo staro Kraljevo – Grad finansirao radove na Adžića kući

post-title
Foto: Press služba


Na Adžića kući, jednom od poslednjih objekata folklorne arhitekture na području grada Kraljeva, najstarijem kraljevačkom stambenom objektu, sprovedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi kako bi se osigurala bezbednost samog objekta, ali i zaposlenih u „Povelji“, koji ovaj prostor koriste kao radni.

Tim povodom, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Katarina Grujović Brković i direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Jasminka Marković obišli su radove.

Kako ističe gradonačelnik, Grad je za izvođenje rekonstruktivnih radova na zgradi, u kojoj se nalazi „Povelja“, koja funkcioniše u okviru Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, obezbedio 900.000 dinara. 

„S obzirom na to da je krovni pokrivač dotrajao, da je propuštao kišnicu, trebalo je izvršiti ove radove kako bismo uspeli da zaštitimo objekat od daljeg propadanja. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, Grad će i ubuduće raditi na zaštiti svih onih objekata koji predstavljaju staro Kraljevo. Obezbeđivaćemo sredstva za projekte koje sprovode sve ustanove kulture u našem gradu“, naglasio je Terzić podsetivši na to da je grad Kraljevo jedna od retkih lokalnih samouprava koja izdvaja čak sedam odsto budžeta za svoje ustanove kulture.

Prema rečima direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Katarine Grujović Brković, sredstvima koja su opredeljena u budžetu grada Kraljeva, u iznosu od 10.000 dinara, Zavod je uradio predmer i predračun za interventne radove na ovom objektu.

Kako pojašnjava, s obzirom na to da su već postojala oštećenja zgrade, posebno na krovnom pokrivaču, što je izazivalo prokišnjavanje i potencijalno veća oštećenja, kao i problemi sa elektroinstalacijama, koje su za ovakvu vrstu objekta bile neadekvatno urađene, bila je potrebna njihova sanacija odnosno izrada novih elektroinstalacija.

„Izvršili smo pripremu projektne dokumentacije i, u skladu sa zakonom, završili tu vrstu interventnih radova, ali se naš posao na zaštiti Adžića kuće, utvrđenog nepokretnog kulturnog dobra, ne završava. Imamo planove za izradu nove projektne dokumentacije koja će podrazumevati, u dogovoru sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, izradu projekta konzervatorsko-restauratorskih radova. Na taj način ćemo unaprediti ovaj prostor odnosno poboljšati uslove rada u ovom objektu“, pojasnila je direktorka.

Ona ističe da je ideja da se saniraju podrumske prostorije i uradi adekvatan depo za izdavačku delatnost biblioteke „Stefan Prvovenčani“, kao i novi mokri čvor u podrumu, čime bi potpuno bila oslobođena parcela na kojoj se nalazi objekat odnosno obezbeđen adekvatan dvorišni prostor kakav je ova kuća imala prilikom izgradnje.

Direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Jasminka Markovići izrazila je veliku zahvalnost gradonačelniku dr Predragu Terziću i gradu Kraljevu, kao i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, ističući da je ovo odličan primer saradnje, očuvanja kulturnog nasleđa i negovanja savremenog stvaralaštva.

„Adžića kuća je simbol grada Kraljeva i arhitekture iz XIX veka, a „Povelja“ je simbol izdavačke delatnosti kraljevačke Biblioteke, po kojoj je nadaleko poznata i prepoznatljiva“, naglasila je direktorka Biblioteke. 

Kuću Zorke Adžić, poznatiju kao Adžića kuću, izgradio je poznati kraljevački zemljoposednik i trgovac Jevrem Novaković, da bi je 1922. godine kupio Mihailo Hadži-Aleksić, predsednik Opštine kraljevačke. Obimnija restauracija je izvršena 1976. godine – sanirani su temelj i pod, rekonstruisani trem, dimnjak, stepenište podruma, zamenjena stolarija, kao i krovna konstrukcija.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar