Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jesenji radovi u voćnjacima čačanskog kraja

post-title
Foto: Infopress


Higijensko čišćenje,   orezivanje  ,  zažtita  voća , agrohemijska  analiza  zemljišta  najvažnije su  mere koje počinju  da se  primenjuju u  voćnjacima u  ovom  periodu.  Poljoprivredni  stručnjaci  kažu  da   novembar  prestavlja  početak  jedne  proizvođačke  godine  u  voćarstvu.  Poljoprivredni  stručnajci   kažu   da se sve aktivnosti  obavljaju kako  bi    voćke  ušle  lakše  u   period  mirovanja  i  da  bi  imale   bolju  kondiciju za  narednu  sezonu. 

,, Rezidba  voća  je    važna  mera  koja će  biti  direktno  odgovorna  za  prinos  i  kvalitet  plodova  u  narednoj  godini“ ,  kaže  savetodavac  Branko  Tanasković . Savetuje  da   voćari  koji  imaju    zasade  manjih  površina  obave zimsku rezidbu  u  februaru . Veći proizvođači  sa   plantažama  moraju kalkulisati,  odnosno moraju  rezidbu započeti   sredinom  novembra,  naravno  kada  je  temperatura u  plusu. 

Sklanjanje protivgradnih  mreža takoće  treba obaviti  u  ovom  periodu, odnosno  kada  prođu   rizici  od    grada i drugih  nepogoda .  Do   kraja marta  ili  do početka  aprila  trebalo  bi  obaviti   remontovanje  mreža,  kaže  savetodavac  Tanasković  naglašavajući  da    ne  bi  valjalo   da  ostanu  u  dužem  periodu   tokom  zime   na  voćnjacima   jer postoji  mogućnost  da   snežne  padavine  u  velikoj  meri  oštete  mrežu. 

U  ovom  periodu  obavezni  su  i  hemijski  tretmani  voćaka širokom  paletom  preparata na  bazi  bakra koji  ostavlja  plavi  trag . Zato  se  govori  o  takozvanom  jesenjem ,plavom  kupanju  voćaka jer se ono  obavlja  sa   obilnijom  emulzijom .  Orezane  grane  u  većim  zasadima  u poslednje vreme  se melju  i  ta masa ostaje  u  voćnajcima   na  taj  način  oplemenjuje  zemljište,  kaže  savetodavac  Branko  Tanasković.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar