Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavljanje knjige ,,Stara Raška pod italijanskom okupacijom (1941-1943)“

post-title
Foto: Infopress


U Narodnom muzeju u Čačku juče je predstavljena knjiga ,,Stara Raška pod italijanskom okupacijom (1941-1943)“ autora Milutina Živkovića. Tema monografije, iako važna i aktuelna do sada nije celovito obrađivana od strane istoričara koji se bave savremenom istorijom Srbije i Jugoslavije.

Temom okupacije Stare Raške u periodu od 1941. do 1943. godine autor dela Milutin Živković bavio se čitavu deceniju, a ono što ga je najviše inspirisalo jeste mnoštvo aspekata uzrokovanih ratnom krizom, koji su na maloj teritoriji slikali stanje čitave zemlje.

,,Imate na malom prostoru nekoliko okupatora, Bugarskog, Nemačkog, Italjanskog, nekoliko pokreta otpora, verski i etnički raskol i sukobe, stradanje stanovništva, ekonomsku devastaciju. U tom haosu tokom II svetskog rata na prostoru Raške, vi imate čitavu Jugoslaviju u malom, istakao je autor knjige ,,Stara Raška pod italijanskom okupacijom“ istakao je autor knjige ,,Stara Raška pod italijanskom okupacijom“, dr Milutin Živković.

Istraživački rad autor je godinama obavljao u 20-ak arhiva u Srbiji, Albaniji, Italiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a interesovanje za ovu tematiku nastalo je tokom studija i pripreme doktorske disertacije.

Monografiju izdaju Institut za savremenu istoriju i izdavačka kuća ,,Catena mundi“. Delo je objavljeno prvi put u aprilu ove godine.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar