Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na dvadesetoj sednici Opštinskog veća Gornjeg Milanovca usvojene sve tačke Dnevnog reda

post-title
Foto: Press služba


Na danas održanoj 20. sednici Opštinskog veća usvojene su sve tačke Dnevnog reda. Članovi Veća jednoglasno su usvojili Predloge Rešenja o davanju saglasnosti na izmene finansijskih planova javnih preduzeća i ustanova.

Ovom prilikom usvojeno je i Rešenje Opštinskog veća o usvajanju Izmene lokalnog akcionog plana zapošljavanja opštine Gornji Milanovac za 2021. godinu. Ovim rešenjem opredeljena su dodatna sredstva u iznosu od 1.700.000 dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.
Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac prokomentarisao je Izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti i programa poslovanja JP Rzav Arilje za period od 1. januara do 30. septembra tekuće godine.

-JP "Rzav" Arilje pored toga što je imalo objektivne okolnosti zbog velike suše koja je bila na teritoriji čitave Srbije, a posebno u našem delu zemlje, neravnomerno je rasporedilo distribucije vode sa svog sistema, posebno jer postoje lokalne samouprave koje uopšte ne plaćaju svoje račune i duguju ovom preduzeću oko 43-44 miliona dinara za vodu, ali su povukle veće količine nego što imaju definisano ugovorom. Izrazio sam danas svoje nezadovoljstvo, pogotovo zbog toga što smo mi JP "Rzav" nadoknadili jedan deo gubitka koji su imali povećanjem cene vode za jedan dinar po kubiku, što plaća naše Javno komunalno preduzeće, ali nije se odrazilo na cenu koju plaćaju građani - rekao je Kovačević.

On smatra da se JP "Rzav Arilje", nije dobro snašlo u sušnom periodu, jer je prema njegovim rečima situacija za njih verovatno bila neočekivana, posebno kada je u pitanju izgradnja akumulacija profila Svračkovo koja se gradi već deset godina, a nije završena ni trećina posla. On smatra da je još veća odgovornost preduzeća "Rzav" zašto opština Gornji Milanovac nije imala dovoljne kapacitete u sušnom periodu i najavljuje da će na narednom sastanku koordinacionog tela pokrenuti neka pitanja. Prema njegovim rečima ukoliko bude trebalo da se promene neke stvari, biće promenjene, a stava je da opština Gornji Milanovac neće tolerisati dosadašnje ponašanje.

Predsednik opštine Gornji Milanovac, osvrnuo se i na potpivanje komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo koji su u petak 12. Novembra u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, potpisali predstavnici vlade i Puteva Srbije sa predstavnicima kineske kompanije Power construction corporation of China.

-Izgradnjom pristupne saobraćajnice dobićemo višestruko. Na prvom mestu, auto-put ćemo moći da koristimo u punom profilu , zatim teretni saobraćaj ćemo izmestiti iz centra grada, čime ćemo osim na bezbednost značajno uticati i na ekološki aspekt. Vrednost svih radova je nešto više od 30 miliona evra, što naša lokalna samouprava sama ne bi mogla da iznese. Prvobitni iznosi su prezentovani u trenutku kada su samo idejna rešenja bila u pitanju. Kada smo konačno završili trasu i projektovanje, suočili smo se sa drastičnim uvećanjem cena materijala, posebno gvožđa ali i svega drugog neophodnog za izvođenje radova. Moram da naglasim je 30 miliona najniža moguća cena u ovom momentu koju smo mogli da obijemo za izgradnju pristupne saobraćajnice. Zahvalio bih se predsedniku Aleksandru Vučiću koji je prepoznao značaj ove investicije za našu opštinu, ali i Vladi Republike Srbije i kineskoj kompaniji koja je prihvatila da radi, za njih mali projekat, ali za nas najveći projekat čiji se značaj gotovo poistovećuje sa izgradnjom auto-puta – istakao je Kovačević.
On kaže da će se izgradnjom pristupne saobraćajnice potpuno promeniti percepcija razvoja Gornjeg Milanovca jer će tada početi da se koristi zemljšte koje je ranije opredeljeno za novu industrijsku zonu Srčanik.

-Gornji Milanovac iz budžeta Republike Srbije dobija neverovatne iznose sredstava, a u narednom periodu dostaviću taksativno šta smo sve dobili od Republike, koji smo projekte završili, koji su u toku i koji su u planu već za 2022. godinu.

– Pristupna saobraćajnica Gornji Milanovac – petlja Takovo dugačak je 9,4 kilometara, od čega će na deonici od „Tenka“ do Klatičeva biti izgrađeno 4,7 kilometara novog puta, a od Klatičeva do Takova u dužini od 4,7 kilometra biće rekonstruisan postojeći put.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar