Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Međunarodni dan dece i dečjih prava obeležen u SOS Dečijem selu Kraljevo

post-title
Foto: Press služba


Uoči današnjeg dana kada ceo svet slavi decu – 20. novembra, juče je u SOS Dečijem selu Kraljevo obeležen je Svetski dan deteta i dečjih prava. Prvi put ustanovljen 1954. godine, ovaj dan se obeležava sa ciljem da se istakne važnost i pojača svest o važnosti dobrobiti dece u celom svetu. Upravo na ovaj dan 1959. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je i Dekleraciju o pravima deteta, dok je trideset godina kasnije, 1989. godine, usvojena Konvencija o pravima deteta. Stoga je 20. novembar u celom svetu izuzetno važan dan. 

Od 2005. godine, u hraniteljskim porodicama SOS Dečijeg sela Kraljevo dom je našlo 170 dece iz cele Srbije. Mnogi od njih su već odrasli, hrabro koračaju kroz život, imaju svoje porodice, a hranitelje, edukatore i Dečije selo doživljavaju kao porodicu u kojoj uvek mogu dobiti podršku, savet i ljubav. Briga o mladima sprovodi se kroz sve programe i projekte, a 2016. godine pokrenut je i centar „Jaki mladi“ usmeren upravo na mlade uzrasta od 16 do 30 godina koji su odrasli u sistemu alternativnog staranja i imaju status deteta bez roditeljskog staranja.

Zahvalnost rukovodstvu i svim zaposlenima u ovoj ustanovi, koji su se, kako je istakao, „trudili da nadoknade odsustvo porodice svoj deci koja su došla u naš grad, koji su im tokom prethodnih 17 godina menjali očeve i majke i trudili se da ih izvedu na pravi put“, uputio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom posete SOS Dečijem selu Kraljevo povodom obeležavanja ovog značajnog datuma. On je ukazao na to da su, posle završetka Osnovne škole „Vuk Karadžić“ na Beranovcu, dečaci i devojčice nastavljali srednjoškolsko obrazovanje u školama na teritoriji grada Kraljeva i mnogi od njih su dobili zaposlenje i postali zdrave ličnosti, što je najvažnije. 

„U prethodnih nekoliko nedelja obavili smo više sastanaka sa rukovodstvom SOS Dečijeg sela u Kraljevu kako bismo pronašli modalitete za dalje finansiranje Sela, jer ova ustanova treba da nastavi da funkcioniše. Ona ima veoma značajnu ulogu u našem društvu. Trudićemo se svi zajedno da pomažemo deci koja žive u Dečijem selu u Kraljevu, ali i da pomažem i drugoj deci koja su u okviru svojih bioloških porodica tako što obezbeđujemo sredstva za različita socijalna davanja“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

U prisustvu gostiju, među kojima su bili i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić i pomoćnik ministra Biljana Zekavica, zadužena ze Sektor za socijalnu zaštitu, rad SOS Dečijih sela Srbija predstavila je nacionalna direktorka Vesna Mraković Jokanović. 
Direktorka SOS Dečijeg sela Kraljevo Biljana Zorić Dimić je istakla da su dečja prava utkana u rad Sela tokom svih 17 godina rada. 

„Neka od osnovnih prava - pravo na život, na pravilan razvoj, pravo na detinjstvo, na život bez diskriminacije, na odrastanje sa braćom i sestrama... samo su neka od tih prava na koja obraćamo pažnju tokom boravka u Dečijem selu. Nama je izuzetno važnu što su danas sa nama predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i gradonačelnik i predstavnici grada, naši bliski saradnici i prijatelji Dečijeg sela, koji nam na ovaj način pomažu da podignemo svest javnosti o značaju poštovanja dečjih prava“, istakla je direktorka. 

SOS Dečije selo Kraljevo podržava jedinstven koncept brige o deci i mladima, koji ne mogu da ostanu u svojim biološkim porodicama. Čini ga mreža hraniteljskih porodica i programi podrške za mlade, do njihovog potpunog osamostaljivanja. Hranitelji žive sa decom i mladima, u porodičnim kućama u okviru Sela, usmeravajući njihov razvoj i vodeći domaćinstvo, uz svakodnevnu podršku stručnog psiho-pedagoškog tima. Selo omogućava porodično okruženje za veći broj dece, pa biološka braća i sestre mogu da ostanu zajedno. 

U SOS Dečijem selu Kraljevo se snažno zalažu za pravo deteta da odrasta u brižnom okruženju koje promoviše njihov pun potencijal. Deca sa neadekvatnim roditeljskim staranjem ili bez roditeljskog staranja su posebno izložena opasnosti da im takvo okruženje bude uskraćeno. Obeležavanje Svetskog dana dece i dečjih prava prilika je da se još jednom skrene pažnja na važnost poštovanja prava dece, sa posebnim akcentom na decu bez roditeljskog staranja, koja spadaju u najranjiviju grupu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar