Pretraga vesti"Za prvo dete 300.000 dinara"

post-title
Foto: RINA


Hitne mere države:

* 300.000 dinara za prvo dete

* olakšice za studente koji reše da postanu roditelji

* pomoć oko stanova

"Ono što smo dogovarali sa ministrom (Ratkom) Dmitrovićem i celom Vladom, a imajući u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, podaci govore da nam za reprodukciju treba 2.15", rekao je Vučić u obraćanju.

 

"To je veoma složen problem. O tome razmišljate decenijama. Bez obzira što je usvojen budžet, od 1. januara, za svako prvorođeno uplaćivati 300.000 dinara od države. Svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra. Želimo da podstaknemo na rađanje. Što se tiče drugog i trećeg deteta, biće značajno uvećanje posebno za drugo dete... Te mere će biti drastično povećane u finansijskom i svakom drugom smislu. Mere za prvorođeno dete su nam bile promtne, posebno za siromašne. Mere za drugo dete biće poznate za 15-ak dana. Izmenom Zakona o porodici posebno će biti regulisano pitanje studetkinja i studenata koji žele da ostvare svoje roditeljske potrebe", kazao je predsednik Srbije.

 

On je izjavio da se uvode mere kako bi se stimulisalo rađanje kod studenata. Ukoliko žena zatrudni, za nju neće važiti ispitni rokovi, kao ni za muškarce. On je istakao da će biti uvedeni rokovi da ti studenti završe fakultet do 26. godine, odnosno Medicinski fakultet do 28 godine, i da će se voditi kao da su završili u roku.

 

"Dve mere 300.000 dinara i za studente, to ćemo uraditi u narednih mesec dana", objasnio je on.

 

"Samo mera za prvorođeno dete, povećanje je 5,7 milijardi dinara više samo za to", naveo je predsednik

 

Kako je istakao, najvažnija mera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da da bračnim parovima, gde će pravo svojine ići na majku.

 

"Time želimo da motivišemo mlade da ranije izađu iz kuća i roditeljskih stanova, jer su nam tako mali izgledi da zasnujemo porodicu. To će podstaći stambenu izgradnju, ali i parove koje žele da se ostvare kao roditelji. To je 20.000 evra poklona od države", istakao je Vučić.

B92/Tanjug 
Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar