Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Parezanović: Srbiji potrebno jednistvo, a ne veštačke podele! Zakoni nemaju dodirnih tačaka sa Rio Tintom, izmišljaju da bi podigli tenzije u društvu

post-title
Foto: Screenshot


Povodom Zakona o referendumu i eksproprijaci i blokade saobraćajnica javnosti Čačka, ali i čitave Srbije se obratio narodni poslanik SNS-a iz Čačka, Marko Parezanović. 

On je putem svoje Facebook stranice građanima poručio sledeće:

Poštovani Čačani i svi građani Srbije, 

Sve informacije koje opozicija sa svojim Nevladinim organizacijama i medijima plasira u javnost u vezi sa Zakonom o referendumu i narodnim inicijativama i Zakonom o eksproprijaciji su IZMIŠLJENE i nemaju nikakvog dodira sa realnim životom. Radi se o izgovoru za kreiranje političke krize i veštackih podela u društvu, ali i ugrožavanje slobode kretanja blokadom međunarodnog auto-puta. 

Veštačke podele se proizvode jer opoziciona politička "elita" nema politički ugled, autoritet i poštovanje čak ni opoziciono opredeljenih birača i kao takva nije sposobna da animira ljude, pa se za animaciju koriste teme na koje su građani posebno senzibilni. Dugo su to bili migranti, pa smo mogli čuti kako vlast planira da naseli milion migranata i da im pravo glasa ili da vlast tokom policijskog časa tajno prevozi migrante sa jedne lokacije na drugu. Neki naivni sugradjani su čak tražili migrante po čačanskim i gornjomilanovačkim selima nakon dojave o masovnoj deportaciji. Pogađate, nisu ih našli. Kako su sve takve teme potrošene, bilo je neophodno pronaći novu - Rio Tinto. Da bi animirali ljude izmislili su priču o 2 navodno sporna zakona. Krenimo redom... 

Zakon o referendumu je usklađen u Ustavom Republike Srbije. Ustav je donet 2006. godine i on predvidja ukidanje cenzusa. To je po mom mišljenju ispravno jer se tako ne favorizuju apstinenti, već oni koji žele da uzmu učešće u odlučivanju. Pozitivan efekat ove promene je taj što će sada apstinenti dobro da se zamisle da li će sami sebe isključiti iz ovog procesa. Zbog toga sam uveren da će svaki naredni referendum imati veliku izlaznost. Referendum je sam po sebi vrhunac demokratije, a ako je izlaznost visoka onda se i legitimitet povećava. Zakon o eksproprijaciji je takođe veoma važan. Ne postoji infrastrukturni projekat koji nije drastično usporen rešavanjem imovinsko pravnih odnosa. Sam Bog zna koliko meseci i godina smo izgubili na Milošu Velikom zbog tih problema i koliko su građani ispaštali zbog proceduralnih razloga. U 2021. godini nijedna država na svetu na luksuz da gubi godine u razvoju zbog imovinsko pravnih problema koji će svakako biti rešeni pre ili kasnije. 

 

Nijedan od ova 2 zakona nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa Rio Tintom i litijumom. Svako povezivanje ove 2 teme je imbecilno širenje laži i podvala, sa ciljem da se podgreva situacija u društvu i prave veštačke podele među građanima zarad političke koristi marginalnih grupa i pojedinaca. 

Deca rođena u godini kada je Rio Tinto dobio 9 dozvola za geološka istraživanja u Srbiji, sledeće godine slave punoletstvo. Drugim rečima nakon 17 godina priče o litijumu kao velikoj razvojnoj šansi Srbije, zašta postoje brojni dokazi, bivša vlast skrivena iza eko pokreta setila se da bi na litijumu mogla da ubere neki procenat glasova. Zbog par procenata glasova spremni su da dele narod i provociraju sukobe na ulicama. To im se dopada jer realno, ako je Srbija stabilna država koja se ubrzano gradi i u vrhu je po ekonomskom rastu u Evropi, oni nemaju šta da traže na izborima. Ako je Srbija politički nestabilna država u kojoj se narod tuče po ulicama, e onda je tu njihova šansa. Nemile scene sukoba građana na ulicama su posledica ovakvog delovanja. 

Koliko god agresivno ponašanje izrazite političke manjine ume biti iritantno i napadno, od suštinske važnosti je ne reagovati na provokacije i izdignuti se iznad situacije. Našoj državi i narodu potrebni su jedinstvo i politička stabilnost. Naša obaveza je da negujemo kulturu dijaloga, čak i onda kada sa druge strane nemamo dobronamernog i iskrenog sagovornika, pa čak i onda kada nam ugrožavaju ljudska prava i pokušavaju da nas spreče da odemo na politički skup naše stranke. Zbog svega toga sam nesrećan kada vidim sukobe građana na ulicama i nikada ne treba zaboraviti da se tome raduje samo onaj ko ne misli dobro ovoj državi i ovom narodu. 

 

I na kraju, gospodo, ne volite vi više ovu državu od nas, posebno ne brinete više o njenoj životnoj sredini. Barem ste to dokazali dok ste bili na vlasti. Nikada u Srbiji neće biti doneta nijedna odluka koja će ugroziti budućnost ove zemlje. Kada Rio Tinto završi studiju uticaja eksploatacije litijuma na životnu sredinu o tome će svoj sud dati struka i politika. Nakon toga svoj sud će dati i građani na najdemokratskiji mogući način. Vreme će pokazati ko je govorio istinu, kao i mnogo puta do sada, ali uopšte ne sumnjam da će se nakon migranata, vakcina, litijuma... do tada pojaviti neka nova tema oko koje ćemo da se delimo na njih "prepoštene" i nas "zle".



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar