Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Evo kako su čačanski srednjoškolci juče protestovali protiv Rio Tinta (FOTO)

post-title
Foto: Mediaportal


U Čačku su juče srednjoškolci održali protest protiv iskopavanja litijuma. Šetnjom centralnim gradskim ulicama učenici su izrazili nezadovoljstvo dolaskom Rio Tinta u Srbiju, naglašavajući da je ovo zemlja iz koje ne žele da odlaze, niti da budu na to primorani zbog nedostatka zdrave vode, zemlje i vazduha. Đake je podržao i Sindikat obrazovanja Čačak.

Više stotina učenika čačanskih srednjih škola okupilo se na Gradskom trgu kako bi protestnom šetnjom izrazili nezadovoljstvo zbog najavljenog otvaranja rudnika litijuma. Mladi očekuju da se čuje i njihov glas na teme koje su od opšteg značaja i tiču se svakog stanovnika ove zemlje bez izuzetka.

Srednjoškolci su nezadovoljni i zbog toga što se velike promene u zemlji dešavaju pod parolom da se sve čini za dobrobit mladih, ali oni nemaju udela u takvim odlukama. I ne smatraju ih ispravnim.

Protest je organizovan zajedničkim dogovorom učeničkih parlamenata. Đaci naglašavaju da ne podržavaju ni jednu političku opciju, već su izašli na ulice da se bore za prava svih građana, za zdravu zemlju u kojoj će živeti oni, ali i njihovi potomci.

,,Ja ovde danas ne propagiram ni jednu politiku, već se borim za ovu zemlju, jer želim da u njoj živim i želim da i moji potomci u njoj ostanu. Ne nasedajte na priču o 700 radnih mesta, jer će zbog tog rudnika sva domaćinstva ostati bez plodne zemlje, koja hrani i nas. To nećemo dozvoliti“, istakao je učenik Gimnazije u Čačku, Jovan Palibrk.

Proteste srednjoškolaca podržao je i Sindikat obrazovanja Čačak, koji se osim za prava prosvetnih radnika zalaže i za ekološki čistu sredinu sa uverenjem da postoje borbe u kojima se mora istrajati do kraja.

Ukoliko država ne uvaži glas naroda, mladi kažu da će nastaviti da  protestuju. Oni na kojima ostaje budućnost smatraju da u njoj nema mesta za velike zagađivače poput rudnika litijuma i da nikakav novac ne može nadomestiti ekološku katastrofu koja se nadvila nad Srbijom.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar