Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Međunarodni dan maternjeg jezika

post-title
Foto: Infopress


Juče je obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika. Kulturni pregaoci okupljeni oko ogranka Vukove zadužbine u Čačku, Udruženja ,,Čuvari dela Vuka Karadžića“ trude se da sledeći Vukov put, neguju jezičku kulturu i bogatstvo srpske književnosti. Međutim, to nije samo obaveza profesora jezika i književnosti, već svakoga čiji se identitet zasniva na srpskom jeziku.

Srpski jezik i ćirilično pismo simboli su našeg identiteta. Zbog toga bi trebalo da se prema maternjem jeziku odnosimo sa velikom pažnjom. Da ga čuvamo i negujemo u svakodnevnoj komunikaciji.

Vreme savremenih tehnologija donelo je brzu razmenu informacija, ali i sve prisutniji nemar prilikom javnog izražavanja. Zanemarena je ćirilica, korišćenje interpunkcijskih znakova, a sve su prisutnije i greške koje dovode do nerazumevanja i otežane komunikacije.

Udruženje ,,Čuvari dela Vuka Karadžića“ svoje aktivnosti bazira na očuvanju jezika i književnosti. Entuzijasti okupljeni oko udruženja, kažu da njihov trud dobija pravu vrednost, tek kada ga prepozna šira društvena zajednica.

U svetu postoji oko 7000 jezika, a svakih 14 dana nestane po jedan. Zato, poslušajmo Vuka- ,,Pišimo kao što govorimo, čitajmo kako je napisano” i starajmo se o maternjem jeziku koji, kao što reče Duško Radović ,,Nema nikoga osim nas”.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar