Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Praznik košarke u Čačku! - gradski derbi u 2. Muškoj ligi Srbije

post-title
Foto: Kosta Nikitović


U nedelji iza najmasovnijeg košarkaškog takmičenja u Srbiji,kupu Radivoja Koraća, nastavljaju se takmičenja čiji je organizator KSS, a to podrazumeva i 2. mušku ligu Srbije u kojoj Čačak ima 2 ekipe u play off-u, Železničar i Čačak 94. Liga se igra u formatu 2 grupe po 8 ekipa, od kojih po 4 najbolje prolaze u play off. Žreb je razdvojio gradske rivale, a Železničar je bio 1. u svojoj grupi, dok je ekipa Čačka 94 završila na 3. poziciji u svojoj. Samim tim nismo bili u mogućnosti da gledamo duel ove 2 ekipe pre ovih, ispostaviće se, najbitnijih utakmica u sezoni. 

 

Čačak je za većinu ljudi u Srbiji sinonim za koašarku. Grad koji je iznedrio ogroman broj košarkaša, preko 50 reprezentativaca, trenera, sportskih radnika. Igrati pred Čačanskom publikom koliko je izazov i pritisak uvek je zadovoljstvo, jer je Čačanska publika, jedna od, ako ne i košarkaški najobrazovanija publika na prostorima stare Jugoslavije. To su reči mnogih koji su igrali u Čačku, ali i sudija, koji su uvek pod pritiskom u Čačku. 

 

U subotu 26. februara ove 2 ekipe će po prvi put ove sezone ukrstiti “koplja”, a meč se igra u košarkaškom hramu Čačka, hali kraj Morave, pozornici dostojnoj ove utakmice. Železničar, klub koji je naveliko poznat u košarkapkom svetu, po svom najvećem ambasadoru Draganu Kićanoviću i Čačak 94, klub koji se godinama unazad, probija kroz takmičenja KSS-a, došli su u situaciju da se bore za ulazak u KLS, najviši stepen takmičenja u državi. Zanimljivo je da Železničar u svojoj dugoj I bogatoj istoriji, iako nekoliko puta blizu, nikad nije nastupao u 1. ligi Srbije. Ovi timovi su se dosad sastali samo 2 puta u zvaničnim utakmicama prvih timova, sezone 2018/2019, a tada je Železničar u obe utakmice autoritativno slavio,a te sezone se i vratio u 2. Ligu Srbije. I tada je ova utakmica bila veoma propraćena, a igrači su igrali za prestiž u gradu. 

 

Čačak 94 je nastavio sa radom, a rezultati su stigli prošle godine, kad je bez poraza I sa prosešnom pobedničkom razlikom od 22 poena ostvaren dominantan ulazak u 2. mušku ligu Srbije. Nošeni tim uspehom uprava kluba se odlučila da odmah u prvoj sezoni proba da napadne plasman u KLS. Ekipa je poprilično promenjena, a dovedeni su veoma iskusni igrači, uz koje je ideja da se pored što boljeg rezultata razvijaju i mlađi perspektivni igrači u ovom klubu. Spoj iskustva I mladosti za koji se nadaju da je pravi recept za ovu sezonu. Bekovske pozicije pojačali su prekaljeni Đorđe Tresač I Radenko Pilčević, dok je centarska linija još “poznatija” i čine je Mladen Pantić i Đorđe Majstorović. Takođe mladi Đorđe Ćurčić, jedan od najboljih mladih igrača u Srbiji, je na pozajmici iz Borca nastupajući na dvojnu registraciju, i uz ostale mlade, ali mahom iskusne igrače idu prema svom cilju. Vredi istaći da je najnovija akvizicija, Matija Popović, bivši igrač Borca, povređen i neće nastupati do kraja sezone, što je veliki hendikep za ekipu Čačka 94.

 

Iako je Borac broj 1 ekipa u Čačku, mnogim Čačanima Žele je u srcu i veoma omiljen. Klub sa železničke stanice godinama funkcioniše od sezone do sezone. Godinama su bili konkuretni za povratak u 2. ligu Srbije, a kad su to napokon uspeli, već 3. sezonu igraju to takmičenje i svake godine su bolji rezultati. Ulaskom u viši rang, ekipa je morala da se podmladi, ali i ove sezone je predvode prekaljeni želovci Petar Raković i Predrag Panić, koji je postao najbolji strelac Železničara u istoriji, što nikako nije mala stvar ako se uzme u obzir ko je sve nastupao za ovaj klub i njegova historija. Uz mlađe snage ostvaruju najbolji rezultat u 2. ligi od povratka. U Želu nastupaju i 2 para rođene braće, što je sigurno kuriozitet, Šušići Miloje i Aleksa, čiji je i otac Mihailo nastupao svojevremeno za Borac i Krsmanovići, Srđan i Aleksa. 

 

U nedelji u kojoj Borac ne igra zbog reprezentativnog prozora, nema sumnje da je za Čačak ovo bitan i priželjkivan meč od strane publike tokom cele sezone, a ispostaviće se da osim što je derbi grada, obe utakmice će biti veoma bitne i za rasplet same lige. Igarči će sigurno želeti da se prikažu u najboljem svetlu, jer se očekuje da hala bude puna i da ova 2 meča koje ekipe imaju da odigraju, budu svojevrsan praznik košarke u Čačku. Iako derbi, već je poznat glavni pobednik, a to je Čačanska košarka i to je ono što je najbitnije u ovom trenutku. Da imamo 2 kluba koja predstavljaju Čačak u najboljem mogućem svetlu i klubovi, koje će verujemo iznedriti možda nekog novog Kićanovića, Obradovića, Arsića, Petronijevića, Marinovića, Tripkovića, Jorovića…

 

Ovom prilikom vas i pozivamo da budete deo ovog meča koji se održava 26. februara od 19h u hali kraj Morave, a ako niste u mogućnosti uživo meč možete pratiti i putem strima na Digital Score kanalu na Youtube-u.

Kosta Nikitović

 

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar