Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dobar „Glasˮ se daleko čita

post-title


Novi broj stručnog časopisa za bibliotekarstvo Glas biblioteke predstavljen je u četvrtak, 24. februara u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Disˮ koja je ujedno i izdavač ovog renomiranog glasila. Program je organizovan u okviru 23. Štampane reči, a u njemu su učestvovali: dr Dragana Grujić sa Katedre za bibliotekarstvo Filološkog fakulteta u Beogradu, inače gl. i odgovorni urednik časopisa Bibliotekar i dr Bogdan Trifunović, direktor čačanske Biblioteke i gl. i odgovorni urednik Glasa biblioteke i bibliotekar Marija Radulović.

Ovaj, 27. broj Glasa biblioteke čini pet rubrika u kojima je objavljeno osam novih, tematski raznovrsnih radova. Tekstove potpisuju bibliotekari Gradske biblioteke Čačak: Mirko Drmanac, Dubravka Ilić, Nataša Krivačević Popović, Snežana Planić, Aleksandar Vukajlović, Tijana Bežanić i saradnici Olivera Nastić iz Biblioteke grada Beograda, Dragana Obradović i Aleksandar Radović iz Biblioteke Matice srpske i Vesna Živković iz Gradske biblioteke u Novom Sadu. Lekturu i korekturu tekstova uradile su Olivera Nedeljković i Tanja Vuković, dok je sažetke na engleski jezik prevela Tijana Bežanić. Dizajn korica časopisa uradio je akademski grafičar Zoran Jureš, a tiraž od 250 primeraka štampan je u „Ateljeu Jurešˮ.

DSC_0020

O uređivačkim izazovima i novinama koje će uslediti u narednom periodu govorio je dr Bogdan Trifunović koji je od 1988. godine, od kada časopis i izlazi, peti po redu gl. i odgovorni urednik. Trifunović se osvrnuo na turbulentnu godinu koja je iza nas, i to ne zbog aktuelene zdravstvene situacije već zbog činjenice da je urednik izdavačke delatnosti i prošle godine imenovani urednik časopisa mr Marijana Matović otišla u prevremenu penziju. On je zahvalio kolegnici Matović na dugogodišnjoj saradnji i svemu onom što je činila za ovo glasilo kao lektor, autor radova i član redakcije. Ujedno sadašnji urednik je najavio da će od 28. broja urednički posao preuzeti viši bibliotekar Mirko Drmanac. „Novina je da je od 27. broja Glas biblioteke kategorisan i kao naučni časopis, što je na neki način priznanje dosadašnjeg kvalitetnog rada i redakcije i samog izdavača Gradske biblioteke Čačak. Ovo je naravno nama i dodatni podsticaj ne samo da zadržimo taj rang već da ga dodatno i unapredimoˮ, kazao je između ostalog dr Bogdan Trifunović.

O novom broju govorila je dr Dragana Grujić koja je sa prisutnima podelila svoje stručno viđenje sadržaja časopisa. Između ostalog, naglasila je važnost postojanja stručnih, periodičnih publikacija iz oblasti bibliotekarstva, pritom se osvrnuvši i na kontinuitet trajanja i izlaženja ovakvog tipa glasila. Pored toga dala je i kratak pregled aktuelne situacije i istakla koliko su stručni časopisi važni jer učestvuju u oblikovanju struke, pomažu da se prezentuju ideje i dostignuća iz bibliotečko-informacione delatnosti. Potom je ukazala na najvažnije delove radova koji su objavljeni u 27. Glasu biblioteke, ukazavši i na značaj redakcijskog rada i uredničkog angažovanja koji nije nimalo lak s obzirom na to da treba pronaći zanimljive teme, doći do dobrih i kvalitetnih tekstova i odgovoriti savremenom trenutku.

DSC_0027

„Svi tekstovi u ovom broju zavređuju pažnju čitalaca. Časopis ima jasnu koncepciju, celine unutar kojih svaki rad ima svoje mesto pa omogućava čitaocima da ovaj broj čitaju u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama. Glas biblioteke ima potencijal da još više napreduje i kada je kategorizacija u pitanjuˮ, kazala je dr Dragana Grujić.

Programu je prisustvovao i veliki broj bibliotekara iz javnih biblioteka Moravičkog i Raškog okruga, kao i školskih bibliotekara i knjižničara te je i nakon oficijalnog dela bilo prostora da se dodatno porazgovara o temama vezanim za struku.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar