Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavljena monografija "Kako je ubijena Kraljevina Jugoslavija"

post-title


Predstavljanje monografije „Kako je ubijana Kraljevina Jugoslavijaˮ održano je u petak, 25. februara u Grdskoj biblioteci Čačak. O dnevničkim beleškama značajne istorijske ličnosti, rođenjem iz Čačka, Radoja Jankovića govorili su priređivač publikacije Danica Otašević, urednici Zoran Kolundžija iz IK „Prometejˮ i dr Bogdan Trifunović iz Gradske biblioteke Čačak, recenzent dr Miloš Timotijević, a program je vodio bibliotekar Mirko Drmanac. Dnevničke beleške Radoja Jankovića su objedinjene u monografiji pod provokativnim naslovom koja je objavljena u izdanju IK „Prometej” iz Novog Sada i Gradske biblioteke u Čačku.

Celokupna publikacija se sastoji od uvodnog teksta, priređenih dnevničkih beleški i novinskih članaka, hronološki razvrstane biografije Radoja Jankovića, kratkih biografija istaknutih ličnosti, a ilustrovana je i brojnim fotografijama.

DSC_0001-scaled

Urednik i direktor IK „Prometejˮ Zoran Kolundžija je izrazio zadovoljstvo što je njegova izdavačka kuća učestvovala u izdavanju monografije, posebno ističući koliko je izdavaštvo lep, ali i težak posao. Napomenuo je da je to posao koji donosi mnogo poznanstava, a za njega je vrlo važno to što je imao priliku da sarađuje sa Danicom Otašević koja je rešila da otrgne od zaborava jednu važnu istorijsku ličnost. „Za nas je zanimljivo otkrivanje, stvaranje i razaranje Jugoslavije kroz beleške jednog važnog aktera. Zaista nam je Janković ostavio dragocene podatke pišući lične impresije i dnevničke zabeleške ˮ, rekao je Kolundžija.

O izdavačkom poslu i vrednosti objavljivanja knjiga o zavičajnim stvaraocima govorio je dr Bogdan Trifunović, kourednik i suizdavač monografije. Podestio je da je ovo deseta po redu knjiga u okviru zavičajne biblioteke „Vrelaˮ koja je i pokrenuta sa ciljem da neguje sećanje na zavičajne autore ili autore koji su potisnuti u sećanju, a važno ih je reafirmisati. Trifunović je istakao da kako stvari stoje „nikada nije dovoljno svedočanstava koja se odnose na vreme pred početak i prve godine Drugog svetskog rata. Inače Radoje Janković je hroničar prelomnih perioda. Ovo je vrlo važan izvor za sve one koje interesuje period međuratne Jugoslavije, odnosno Drugog svetskog rata kada je u pitanju nacionalna istorija.ˮ

U uvodnom delu obraćanja recenzent monografije i istoričar, muzejski savetnik dr Miloš Timotijević je naglasio da su Jankovićevi rukopisi bili čuvani kao zaostavština njegove porodice i praktično dok nisu predati Gradskoj biblioteci u Čačku za njih se nije ni znalo, te oni nisu mogli predstavljati izvor za istraživanje. Istakao je da je celokupan rukopis zapravo jedna sjajna publikacija koja će biti zanimljiva ne samo najširem krugu ljubitelja prošlosti, već i profesionalnim istraživačima. „Ovo su zaista vrlo važna svedočanstva i zapisi. Oni su konkretno značajniji zbog toga što nisu nakandno menjani, nego su ostali u svom izvornom obliku. Dostupna je mnogo izvora vezanih za period Drugog svetskog rata, ali međutim Janković je pribeležio manje uočljive promene koje nisu zabeležene u zvaničnoj dokumentaciji. Njegova slika tadašnje elite Kraljevine Jugoslavije je zaista neprocenjivaˮ, rekao je Timotijević.

DSC_0063-scaled

Život i rad autora dnevničkih beleški Radoja Jankovića predstavljen je kroz više njegovih objavljenih knjiga sećanja. To su sećanja iz Prvog svetskog rata „Dani i godineˮ koja obuhvataju period 1914–1916, zatim dnevnički zapisi iz Rusije objavljeni pod nazivom „U vihoru Oktobarske revolucije: 1916–1918ˮ. Objavljeno je i više radova u časopisima „Heretikusˮ, „Zbornik radova Narodnog muzeja u Čačkuˮ i „Izvornikˮ. Sva ova svedočanstva je za štampu priredila Danica Otašević. Ona se na promociji osvrnula na značaj ovog rukopisa koji je važan za kolektivnu memoriju, jer se u njemu mogu otkriti manje znani podaci, detalji sa tajnih sastanaka i razgovora sa prijateljima. Naglasila je koliko je važno sećati se i ukazati dužno poštovanje koje je Radoje M. Janković zaslužio svojim životom i radom. „Kada mi je vreme dozvolilo počela sam sve više da zaranjam u tu građu, postala sam na neki način zarobljenik te sjajne biografije, koja je na određeni način celovit otisak vremenaˮ, istakla je Danica Otašević.

Na kraju promocije publika je aktivno učestvovala odgovarajućim pitanjima i komentarima, a ujedno ovo je bio poslednji program u okviru 23. Štampane reči koja je brojnošću posetilaca još jednom potvrdila značaj stvaralaštva i knjiga.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar