Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



„Budimka” od simbola propadanja do simbola ekonomskog razvoja Srbije

post-title
Foto: RINA


Požega - Požeška kompanija „Budimka” je od simbola propadanja postala simbol ekonomskog razvoja Srbije. Nakon propale privatizacije, stečaja i bankrota, domaća kompanija „ITN” iz Beograda 2020. godine kupuje ovo preduzeće i praktično kreće iz početka. Potpuno devastirane hale i proizvodni pogoni su renovirani a pred kapijama ove fabrike ponovo čekaju voćari koji ovde imaju siguran plasman. U ovoj fabrici čuvaju se stare recepture ali usvajaju i nove, a mesto u proizvodnim pogonima našli su kako bivši radnici tako i mladi ljudi, kojima je ovo prvo zaposlenje.

Gvozden Čolić iz požeškog sela Pilatovići, već uveliko priprema svoj voćnjak, njegove jabuke i kruške otkupiće Budimka. Za njega je ponovno otvaranje ove fabrike, sigurno tržište i razlog da ne odustane od voćarstva.

„Pre dve godine sam čuo da treba ponovo da se otvori Budimka. Obradovao sam se jer mi je to pred kućom i lakše mi je da pokupim jabuke i natovarim na svoju prikolicu u rinfuzi, nemam muke sa sanducima”, kaže Gvozden.

 

Gvozden Čolić iz požeškog sela Pilatovići, foto: GZS

A otvaranje ovog požeškog giganta koga je iz pepela podigla „ITN grupa” iz Beograda, obradovala je i radnike. U proizvodnim pogonima posao je našla ne samo bivša radna snaga već i nova, kojima je ovo prvo zaposlenje.

Zorka Tosunović je bila i pre majstor za marmeladu i sokove, kaže da je sve recepture bacila, ali kada je čula da se Budimka ponovo otvara bila je srećna. „Žao mi je bilo što ih nisam sačuvala, ali dosta je ostalo i u glavi.”

 

Zorka Tosunović, foto: GZS

Danijela Sekulović godinu i po dana radi u novootvorenoj fabrici i zadovoljna je uslovima, svakodnevno uči a za posao kaže da nije naporan.

Ivani Stanić je ovo prvi posao i zadovoljna je što ga je baš pronašla u svom rodnom gradu.

DŽemovi, marmelade, sokovi, voćni koncentrati ali i slano-kiseli program pripremaju se po oprobanim recepturama ali se osluškuju i potrebne novih mladih potrošača.

„Neke recepture smo prilagodili novim zahtevima tržišta, ali prepoznatljiv asortiman iz starih vremena fabrike je proširen pa su uvedene neke linije proizvoda kao što su niskokalorični džemovi. Sve u cilju da i proizvođači voća i povrća budu oslonjeni na nas u onoj meri koliko i mi na njih, da crpimo izvore sirovina iz Srbije”, itiče v.d. direktora proizvodnje Marina Bukvić.

 

V.D. direktora proizvodnje Marina Bukvić. foto: GZS

Najveća potražnja je trenutno za voćnim koncentratima pa stoga u ležnom podrumu ove fabrike u svakom trenutku, u 80 cisterni skladišti se po 25 tona ovog blaga. Svaki višak koncentrata se izvozi za Evropu i Kanadu.

Planovi za budućnost ove kompanije veoma su ambiciozni. Samo godinu dana od otvaranja, Budimka je otkupila 15.000 tona voća i povrća. Ove sezone u planu je da se otkup udvostruči.

„Pripremamo se polako, dogovaramo se sa našim ljudima pripremamo teren”, rekao je vlasnik ITN grupe Aleksandar Marković.

 

Vlasnik „ITN grupe” Aleksandar Marković, foto: GZS

Ova fabrika u potpunosti je okrenuta budućnosti, pa su zato već posle godinu dana, od početka proizvodnje krenuli u implementaciju dualnog obrazovanja i potpisali ugovor sa Poljoprivrednom školom „LJubo Mićić” iz Požege.

Menadžer za ljudske resurse u kompaniji Maja Marković rekla je da je želja kompanije da se osnaže mladi i da se širi tim sa mlađima koji donose više energije i ideje za unapređenje rada.

GZS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar