Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Od tame ka svetlosti

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ preseljenjem u novu zgradu dobila je značajne prostorne mogućnosti za kvalitetno pružanje usluga iobavljanje primarnog posla. Opremanjem namenskih prostora za programsku delatnost pružena je dodatna mogućnost da se oni i u likovnom smislu oplemene. Stoga su galerijski prostor, kao i zidne površine u salama za odvijanje programa, ali i drugi delovi zgrade vrlo prigodni za postavljanje umetničkih dela, pre svega slika. To je podstaklo i određene darodavce da vredne umetnine daruju Gradskoj biblioteci ili ih ustupe na korišćenje.

Od 2019. godine prostor Male sale Biblioteke, kao i adekvatne zidne površine blizu frekventnih odeljenja,krase 23 slike koje su u dogovoru sa čačanskim Domom kulture privremeno smeštene u ovom prostoru. Motivi starog i modernog Čačka, najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, apstraktnih detalja, koloritne kompozicije sa motivima iz prirode radovi su i zavičajnih umetnika, ali i slikara iz cele zemlje.

DSC_0043-scaledFoto: Gradska biblioteka

 

Upravo zahvaljujući toj raznovrsnosti i kvalitetu izloženog sala je dobila i svojevrstan izgled mini-galerije. Dom kulture je darivao i umetničkuslikukoja je potaknuta motivima našeg verskog nasleđa –„Jovanjeˮ, areč je o raduakademskog slikara Olge Đorđević iz Niša. Osim ove zbirke različitih dela, važan segment likovnog oplemenjivanja prostora učinjen je i zahvaljujući Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrovićˮ iz Čačka, jer se vredne slike zavičajnog i međunarodno priznatog slikara Bogića Risimovića Risima trenutno nalaze u najstarijoj ustanovi kulture u Čačku.

Zavičajni slikar i likovni pedagog Branislav Branko Trifunović koji je rođenu Gornjem Milanovcu 1937. i živeo u Čačku do upokojenja, februara 2022. godine, neposredno pred prelazak u neki drugi svet darivao je Biblioteci slikupod nazivom „Dokumentˮ . On je radni vek proveo kao likovni pedagog u Čačku, a više puta je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama širom Srbije, dobitnik je i značajnih likovnih priznanja. Trifunović je bio slikar tananog lirskog senzibiliteta, poetska i prozna tišina provejavala je iz njegovog dela, te ne čudi što se baš njegovo platno rađeno kombinovanom tehnikom, a inspirisano knjigom Trnovit put Srbije, nalazi u Biblioteci koja baštini pisanu reč.

DSC_0035-scaledFoto: Gradska biblioteka

Koncem 2021. godine Gradska biblioteka postala je vrednija za još jedno umetničko delo. Milivoje Minja Marić (1940–2018), akademski slikar iz Čačka je dugi niz godina plodonosno stvarao, a Siniša Marić, brat priznatog slikara odlučio je da darujeBiblioteci njegovu sliku„Uzlet ka nedostižnomˮ. Reč je o delu koje je urađeno u tehnici ulje na platnu, a nastalo je 2015. godine u okviru ciklusa „Prostor i vremeˮ. Dimenzije ovog umetničkog rada su 195×120 cm, te je veliko i vredno platno svoje mesto našlo u Pozajmnom odeljenju, pa mnogi korisnici mogu uživati u njemu. Manja skulptura sa Disovim likom, takođe rad Minje Marića, u našem je vlasništvu.

Svojevrsna riznica reči kako se sa pravom može nazvati biblioteka umetnost sa papirai fizički oživljava. Majstor igre na tragu svetlosti, likovni umetnik iz Čačka Božidar Plazinić je odlučio, uz konsultaciju sa stručnim licima iz UG „Nadežda Petrovićˮ, da „Trag svetlosti IIIˮ iz 1992/93. godine – impozantno delo i po dimenzijama (240×897 cm) i po kvalitetubude smešteno u Velikoj sali Biblioteke. Kroz njegove crne slike, prema rečima umetničkih znalaca, više nego kroz njegove druge radove fizička snaga služi kao pokretač i kao umetnička strategija za preispitivanje društvenih snaga, unutrašnjih snaga, slike kao društvenog čina. Plazinić je izlagao i izlaže širom naše zemlje i inostranstva u eminentnim galerijama i prostorima, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a od 2001. godine ima i status istaknutog umetnika.

DSC_0092-1-scaledFoto: Gradska biblioteka

U vlasništvu Biblioteke je još nekoliko vrednih umetničkih dela, među kojima se izdvajaju skulptura „Ivo Andrićˮ rad čuvenog akademskog vajara Zorana Ivanovića, koji je nastao 80-ih godina 20. veka u ateljeu Žike Maksimovića, potom autoportretMilene Čubraković,akadmske slikarke čuvene u međunarodnim okvirima. Zidne površine oplemenjene su i radom zavičajne umetnice Vesne Petrović kao i radom likovnog umetnika Grujice Lazarevića sasimboličnim naslovom „Možda sanjaˮ.

Gradska biblioteka



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar