Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Potpisan Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije

post-title
Foto: Press služba


Ugovor o javno-privatnom partnerstvu o izgradnji kotlarnice na biomasu u Gornjem Milanovcu potpisan je danas u kabinetu predsednika opštine. U ime privatnog partnera potpisao je Miroslav Aleksić, direktor firme “Energy construction”, koja se bavi proizvodnjom postrojenja za proizvodnju toplotne energije korišćenjem drvne biomase, a u ime javnih partnera – Ivan Lazić ispred Javnog komunalnog preduzeća i Dejan Kovačević, predsednik opštine ispred lokalne samouprave. 

Predsednik Kovačević je istakao da je ovo veliki dan za opštinu Gornji Milanovac jer će preko 1200 korisnika sistema javnog grejanja, kao i javne ustanove koje su na njega priključene, preći sa mazuta na biomasu, čime se obezbeđuje energetski razvoj i povećava udeo čiste energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

- Pre svega konačno rešavamo višegodišnji problem zagađenja koji smo imali u našem gradu. Izgradnja jedne ovakve kotlarnice značajno će doprineti da Gornji Milanovac bude lepši i čistiji grad. Sa druge strane, svedoci smo tome šta se dešava na svetskom tržištu i da preko noći možemo doći u situaciju da razmišljamo o nabavci energenata. Naše postojeće kotlarnice su na mazut, koji je trenutno neverovatno skup, i mi cene grejanja ne bismo mogli da održimo na ovom nivou da nismo ušli u realizaciju ovog projekta – rekao je predsednik Kovačević.

Firma Energy construction iz Beograda, koja je danas potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu, lider je u Srbiji u izgradnji ovakvih kotlarnica i iza sebe ima desetak sličnih postrojenja , poput budućeg koje će biti izgrađeno u Gornjem Milanovcu.

- Zadatak koji je predsednik opštine nama postavio kada smo krenuli u ovaj projekat, bio je da grad ima uštede minimalno od 10 do 20%. Imajući u vidu da su cene energenata znatno više u odnosu na period kada smo dogovarali saradnju, sa sigurnošću možemo reći da će građani Gornjeg Milanovca znatno osetiti uštedu, a pored toga imati i znatno čistiji grad – izjavio je Miroslav Aleksić, direktor firme “Energy construction”.

Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac, izjavio je da su su se prilikom potpisivanja ovog ugovora pored zaštite životne sredine, vodili i ekonomskim interesom.

- Kada smo krenuli sa pripremnim radovima pre nekih godinu dana, cena mazuta je bila negde oko 55 dinara po kilogramu. Danas je cena mazuta 105 dinara po kilogramu i mi sa privatnim partnerom ugovaramo cenu megavat časa na iznos od 54 evra. Kada bismo računali koliko danas megavat čas košta JKP sa mazutom, taj iznos bi bio 115 evra – pojasnio je Lazić.

Početak radova na izgradnji kotlarnice na biomasu planiran je za proleće, kako bi sve bilo spremno za predstojeću grejnu sezonu.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar